За нови стратегически цели се обяви президентът Росен Плевнелиев по време на традиционното си обръщение към парламента след месеца на политически консултации.

„Успешните държави са тези, които имат идеал, но и план за действие и където политическият елит е обединен около националните приоритети”, подчерта държавният глава, като отбеляза, че това е начинът да се преодолее политическото противопоставяне и да се намали недоверието в институциите.

„В годините на прехода и особено след 1997 г. България имаше и постигна своите стратегически цели за членство в ЕС и НАТО и за въвеждане на пазарна икономика. Трябва да гледаме напред и да формираме нови национални цели, които да мобилизират българските институции и общество”, призова Плевнелиев.

Той даде и пример за подобни цели: изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността и социалното изключване, целенасочена подкрепа на изостаналите региони, ускоряване модернизацията на страната, пълноправно членство в Шенген, влизане в Еврозоната, задействане на Европейския енергиен съюз на Балканите.

По думите му сложната и несигурна геополитическа обстановка изисква в страната да има стабилност, сигурност и предсказуемост. Той изрази надежда, че тазгодишните президентски избори ще са единственият вот и той ще се проведе по цивилизован начин.

„Стабилността обаче не е цел, а средство. Нашата цел е прогрес и развитие. Затова трябват реформи и няма друга алтернатива. Политическата стабилност не е важна сама за себе си, нито е призвана да осигури комфорта на политиците. Тя е нужна като фактор за инвестиции и развитие, за да подобрим живота на хората”, посочи президентът.

Като изпитание за реформаторските амбиции на сегашното мнозинство той посочи приемането на промените в в Закона за съдебната власт, процесуалните закони, антикорупционното законодателство. Плевнелиев посочи, че за него „съдебната реформа е в центъра на всичко” и е задължителна в борбата за демокрация.

„През последните години реформата в правосъдието бе сведена основно до писане на мерки и отчети в отговор на препоръки на Европейската комисия. Ако виждането ни за съдебната реформа е отиграване на ситуации от доклад на доклад, няма да постигнем резултати”, категоричен бе той.