Покана към Владимир Путин да направи официално посещение в България отправи президентът Румен Радев. Поканата беше отправена днес по време на телефонен разговор по инициатива на българския държавен глава.

Предвижда се визитата да бъде през следващата година и да е по повод 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България. Владимир Путин е приел поканата, като точната дата на визитата предстои да бъде уточнена.

Държавният глава Румен Радев поздрави Владимир Путин и руския народ по повод отбелязването на Деня на Русия – 12 юни, съобщиха от прессекретариата на президента.

По време на двадесетминутния разговор, който се проведе по инициатива на българския президент, беше отбелязана дълбоката историческа и духовна връзка между българския и руския народ.

Руският президент благодари на президента Радев за приноса му за развитието на двустранните отношения.

По инициатива на руския президент беше направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката, и беше изразено общо желание за тяхното последващо развитие и задълбочаване без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода.