През 2016 г. властите отчитат 40% среден спад на влезлите у нас мигранти на годишна база, като през декември разликата е даже по-голяма – 60%. Това заяви по време на правителственото заседание вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Бъчварова отчете, че резултатът е от добрата организация на работата, от доброто сътрудничество с армията и, на трето място, по думите й изграждането на оградата, „от която остават два участъка от по около 9-10 км, които много скоро трябва да бъдат завършени”.

Мажд Алагафари: По 30 мигранти влизат в България за минутаТе прескачат оградата със стълба и се придвижват, без да спират от Малко Търново до Бургас, твърди арабистът

Тя каза, че разчитат и на това, че 160-те млн., които премиерът договори с ЕК ще бъдат усвоени следващата година. „Ние сме готови с всички проекти, готови сме да обявим и поръчките за тези проекти, ще се отразят също на резултатите през следващата година”, каза Бъчварова.

2016 г. бе белязана от фактическото затваряне на Западния балкански маршрут за мигранти и подписването на договора между ЕС и Турция. Затварянето на посочения по-горе маршрут създаде условия за търсенето на нови, единият от които може да мини и през България.

През 2016 г. у нас са влезли незаконно над 18 659 мигранти. Пикът бе през пролетните и летните месеци, като с идването на зимата той постепенно намаля заради лошото време. По данни на МВР към 08.12.2016 г. в бежанските лагери има 4430 чужди граждани, от които 42% са от Афганистан, 24% от Сирия и 20% от Ирак. Капацитетът за настаняване в лагерите на ДАБ е 5490 лица.

Пари, коли и награди в МВР

Отново на днешното заседание на кабинета бяха наградени шефовете на ОДМВР Хасково, Шумен и Бургас заради успешното справяне със извънредните ситуации в техните области – съответно, бежанският бунт в Харманли, взрива в Хитрино и снежното бедствия в района на Карнобат.

Ивайло Московски си пуснал брада, защото бил "творец"Шеги и закачки в началото на правителственото заседание

5 млн. лв. ще бъдат дадени за оборудване на спецчастите и жандармерията. До края на месеца трябва да дойдат първите от около 300 нови патрулни коли. Част от старите отиват по селата, като ще се търси възможност да не остава населено място без представител на закона.