10 електрически велосипеда вече са на наше разположение, за да изминем с тях маршрута от Националния исторически музей до Златните мостове или Тихия кът на Витоша в пилотен за страната ни проект. Столичната община и частният бизнес са заедно в това партньорство в полза на града и общността. Всеки ден от 9 до 19 ч. до края на октомври можем да ползваме велосипедите срещу 10 лв. за 5 часа или 15 лв. за целия ден, като единствено е нужно да сключим договор за наем при вземането им от началната станция.

Това е първият проект за споделено ползване на електрически велосипеди, който тепърва ще се развива – с нови маршрути и още удобства за ползващите услугата – приложение за резервация, велостоянки в парка и др. „Идеята ни е не само да подпомогнем стартиращи компании, но и да превърнем столицата в платформа, на която могат да се тестват нови технологии и идеи и да се види как те сработват. Това ще е полезно както за града чрез предлагането на решения на пробеми и подобряване на услугите, така и за бизнеса, който веднага ще има обратна връзка и ще се развива в синхрон с нуждите на потребителите.“ – каза пред bTV Radio координаторът на „Зелена София“ Елица Панайотова.

За да стигнем по-удобно с нашите колелета до началната станция на ползване на електровелосипедите, през следващия месец започва маркирането на велоалея по бул. „Пушкин“, а догодина ще бъде разширена велоалеята по бул. „България“. Същевременно дирекцията на Природен парк „Витоша“ редовно ще информира софиянци за събитията в планината, така че да даде още един мотив на увлечените от културата, запалените по новите технологии и пленените от природата да вземат своето електрическо колело и да поемат нагоре по склона.

Повече подробности ще намерите на фейсбук страницата на „Зелена София“„Зелена София“, както и на сайта на инициативата. За да направите резервация през следващите няколко дни, докато мобилното приложение не стане достъпно в магазините на всички оператори, е нужно да позвъните на телефон 0892461001.

Снимка: Столична община

Интервю на Светослав Николов с координатора на „Зелена София“ Елица Панайотова в предаването „За града“ по bTV Radio на 16 юли.