След 9-годишно прекъсване, миналата година беше възроден съборът на Роженските ливади в Родопите. Организаторите му и Община Смолян искаха да има такъв фестивал на всеки 4 години.

Огромният интерес към фолклора и българските традиции привлякоха гости от цял свят. Миналото лято на Роженските ливади дойдоха над 400 хиляди гости и участници.

Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви днес, че и тази година ще има събор на Рожен.

Събор в Рожен
(Photo: Ладислав Цветков)

Традиционно той ще се проведе между 17 и 19 юли и в него ще участват фолклорни ансамбли от цялата страна. Вероятно гостите отново ще имат възможността да опитат традиционни родопски специалитети, докато се наслаждават на музикалните и танцови изпълнения.

Ако искате да посетите събитието е добре да проверите отсега възможностите за хотелски резервации. През 2015 г. легловата база в района беше резервирана още от месец април.

Десетилетия наред фолклорния събор в Рожен беше уникално събитие на Балканите, но липсата на финансиране прекъсна традицията. Първият събор се е провел на Роженските ливади като родово събиране преди повече от век. По традиция певицата Валя Балканска открива събитието с изпълнението на „Бела съм, бела, юначе” – химнът на Родопа планина.