Около 300 съдии и служители на Софийския районен съд (СРС), както и техни колеги от Софийския градски съд, излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет.

Те скандират „Оставка“, „Мафия“ и „Цацаров вън“.

Служителите на СРС протестират, защото ВСС не се отнася толерантно към тях, непрекъснато ги заспива с проверки и това пречи на работата им, а годишно са затрупани с дела. На заседанието на Съвета вчера стана ясно, че за последните години СРС е получил най-много пари и единствено съдиите в него са били с по-високи заплати.

Софийският районен съд се вдига на протест срещу ВССНе се решавали проблемите на магистратите, мачкали ги с непрестанни проверки

Митингът започна в 11 ч. и ще продължи до 13 ч.

Трамваите по ул. „Екзарх Йосиф“ не са спрени от Столичната община, но от около 11:30 ч. протестиращите не ги пропускат да преминат.

ВСС ще се срещне с протестиращите съдииСъветът решил да вдигне заплатите на магистратите и съдебните служители

По-рано тази сутрин председателят на съда Методи Лалов обяви в ефира на bTV, че ще подаде оставка.

Впоследствие пред сградата на ВСС той заяви, че вече я е депозирал. „Искаме да покажем, че не можем да работим с този Съвет“, каза той.

В началото на протеста Лалов влезе в сградата на ВСС, за да се срещне с колегите си, които няколко пъти отказаха да го приемат в последните седмици.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче днес не присъства.

Председателят на Софийския районен съд: Подавам оставка днесСъдиите излизат днес на протест

Очаква се около 13 ч. да стане ясно дали е постигнат консенсус.

Лалов оглави СРС през 2012 г. и мандатът му изтича през 2017 г. Някои от магистратите се питат защо, след като ръководството на съда е недоволно от ВСС, оставя на същия този ВСС да избере ново ръководство.