С основна тема преодоляването на страха и несигурността в кризата от COVID-19, от 2 до 18 октомври в София ще се проведе 10-ото юбилейно издание на фестивала за съвременен цирк „Мини арт фест“. „Съвременният цирк е нов вид цирково изкуство, което се създава в края на 70-те години във Франция и съчетава цирковите умения, дизайна и музиката като основни действащи лица на сцената. Той е близо до театъра и съвременния танц и разглежда сериозни теми, които са лични.“ – пояснява създателят и президент на фестивала Гео Калев.

Тази година фестивалът ще търси посоки за надмогването на трудностите, предизвикани от пандемията. „Всички ние сме потърпевши от кризата COVID, която ни изкарва от баланс. Чрез езика на съвременния цирк се опитваме да погледнем към това състояние, за да можем да го преодолеем.“ – посочва Гео Калев. След спектаклите ще слушаме музика в изпълнения на Bedlam Club и Иван Шопов. Част от програмата на фестивала е поредица от шест работилници, ще бъде връчена и традиционната награда „Златна мравка“.

Основната мисия на „Мини арт фест“ е да представя съвременен цирк в България. „Да показваме представления, които са достатъчно интригуващи и да направим София съпричастна към цялото това пространство в Европа, където се създава съвременен цирк. Един ден ще бъдем много щастливи, ако успеем да създаме съвремен цирк и в София, ако и български артисти участват в този тип формати. Все по-близо сме до това столицата ни също да стане един от градовете, в които в по-широк формат традиционно се представя съвременен цирк.“ – описва фокуса на усилията създателят и президент на „Мини арт фест“ Гео Калев.

Интервю на Светослав Николов: