Седем каскадни язовира са със скъсани стени в Бургаска област. Четири са в Община Бургас, един в Айтос и два в Община Карнобат. Направени са актове на техните стопани и са издадени предписания, съобщи областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков. Той разясни, че язовирите са под 50 000 кубика, не са включени в списъка с опасните водни хранилища, тъй като не могат да създадат голяма приливна вълна.

Наводненията в Бургаско взеха четири жертви (ОБНОВЕНА)Села и квартали бедстват след проливните валежи

Няма опасност от преливане на двата големи язовира в селата Ясна поляна и Ново Паничарево, състоянието им към момента е добро.

Има образувани свлачища от кал по автомагистрала "Тракия", но те не затрудняват движението. Районите са почистват.

Свлачище усложни трафика по АМ „Тракия”Земната маса се намира между 325 до 359 километър

Остава ограничено движението по пътя Бургас - Средец, в участъка на село Черни връх, преди село Константиново. Там асфалтовата конструкция е силно нарушена, пътят се почиства от паднали дървета. Затворени за движение са пътищата Братово - Полски извор, квартал "Долно Езерово"- Братово.

Десетки са наводнените къщи от обилните дъждове в Бургаско. Екипи описват щетите по домовете. Пет са селищата без електричество към 13 часа.

Още значителни валежи!Утре се очаква подобрение на времето

В най-засегнатите от дъждовете райони има полицейски патрули и те ще дежурят там, докато е необходимо, каза директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов. Той информира, че е образувано досъдебно производство за загиналите от наводненията в Бургаско.

Установена самоличността на загиналите. Към момента те са трима, един човек се издирва.

В Община Царево река Велека е преляла. Жителите на пострадалите села там са евакуирани навреме. Няма пострадали хора.

Частично бедствено положение в Бургас заради дъждоветеСвлачище затруднява движението по АМ Тракия

На брифинга присъства и Николай Николов, директор на националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Тук съм по разпореждане на премиера Бойко Борисов да окажа съдействие на кметовете на общини и на областния управител, добави той.