От 16-и до 19-и февруари в Атина ще се проведе семинар на тема “Здравословна кухня“.  Събитието се провежда от Института за професионално обучение АКМИ. Семинарът е провокиран от нарастването на броя на хората със специални хранителни предпочитания и ще представи различни гледни точки на кулинари и експерти в областта на храненето.

Все повече хора имат определени изисквания към храната и следват специален хранителен режим, например не консумират захар, лактоза, месни продукти,  глутен и др.

В търсене на правилните хранителни стратегии, програмата за 4-дневно обучение, организирана от Института за професионално обучение АКМИ  има за цел да запълни празнината от знания в туристическия сектор в Гърция и да информира в детайли представителите на кулинарния бизнес :  готвачи, сладкари, както и собствениците на хотели и ресторанти. Програмата на семинара е както с теоретична, така и с практическа насоченост.

Вторник, 16 февруари

Биолог - диетолог Кариалос Димостенополус - Клиничен диетолог-биолог, изследовател на метаболитните нарушения и хранене и главния готвач на LAIKO болница в Атина, г-н Николаос Kурупис ще подготви менюта със "специални диети".

Сряда, 17 февруари

10:00 - 13:00

Гръцки сладкар Димитрис Хронопулос (демонстратор на Valrhona в Гърция и Кувейт) ще подготви десерти, съобразени с диабетна и безглутенова диети.

13:00 - 16:00

Данай Цекура, специализирал в Америка и Англия на тема  "Сурови храни в кухнята" и работил за известни имена от световната арт сцена, като Бионсе, Джордж Майкъл и Карлос Сантана, ще представи Менюта за ресторанти и хотели, базирани  на вегетарианските принципи и суровите хранителни диети.

Четвъртък, 18-ти и петък, 19 февруари

Готвач Марк Джулиан - Уилиамс, от екипа на известния френски готвач Ален Дюкас, ще представи рецепти основани на философията  "просто, здравословно, вкусно".

Семинарът ще отговори на актуалните търсения за баланс на храните, на съвременните изисквания за готвене с по-малко мазнини, по-малко захар и малко сол, на това да се използват храни от производител, както и да се запазват качествата на продуктите като се приготвят на пара  и да се намери най- удачния начин за съчетание и дозиране на подправките в различните  ястия.