От 10 г. биологът и единственият у нас специалист по полени - Мариела Христова, изготвя календар за концентрацията на полени във въздуха в периода от февруари до октомври.

Тогава е и цъфтежния период на алергизиращите растения у нас. Темата е важна за хората, които са алергични към цветния прашец.

„Календарът е изготвен на базата на дългогодишни проучвания, но той касае само София. В отделните години има леки промени в него. Максималният цъфтеж варира със седмица до две по-рано или по-късно. Това зависи от метеорологичните условия в дадената година“, обясни Мариела Христова.

По думите й около 25% от хората имат поленова алергия. За съжаление този процент се увеличава непрекъснато. Процентът на хората с различен вид алергии като цяло се увеличава.

Цъфтеж на видовете от семейство „Брезови“

Брезовите растения започват да цъфтят от февруари до края на май. В по-топлите райони той може да започне и в края на януари. В края на март и началото на април е пикът на цъфтежа на тези видове.

Снимка: btvnovinite.bg

Цъфтеж на видовете от семейство „Ясенови“

Цъфтежът е от февруари до края на март, като пикът е през месец февруари.

Цъфтеж на видовете от семейство „Букови“

Цъфтежът е от април до средата на юни.

Цъфтеж на видовете от семейство „Житни“

Цъфтежът е от края на март до октомври. У нас има повече от 200 вида житни растения, които са разпространени от морското ниво до върховете на планините ни. Цъфтежите им се застъпват и затова периодът е толкова дълъг. При много видове дори има вторичен цъфтеж.

Снимка: btvnovinite.bg

Цъфтеж на видовете от семейство „Копривови“

Цъфтежът е от април до октомври.

Цъфтеж на видовете от семейство „Липови“

Цъфтежът е от месец май до август.

Цъфтеж на видовете от семейство „Амброзия

Цъфтежът е от юли до октомври.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Цъфтеж на видовете от семейство „Пелинови“

Цъфтежът е от юни до октомври.

Цъфтеж на видовете от семейство „Щирови“

Цъфтежът е от май до октомври.

Като цяло най-тежкият период на цъфтежи у нас е месец май, поясни биологът. Тогава се наслагват много дървесни видове, както и максимумът в цъфтежа на житните треви, които са и най-силният алерген за България. Ако месец май е дъждовен, това е по-благоприятно за хората с алергии.

Какво представляват полените?

Това е цветният прашец на растенията. Те могат да се разпространяват чрез насекомите и вятъра. Тези, които се разпространяват чрез ветровете, причиняват алергията. Полените са много малки и не можем да ги видим с просто око. Вдишвайки ги, те полепват. Тяхната обвивка се пропуква в лигавиците на очите и носа. Алергизиращите белтъци влизат в реакция с имунната система и предизвикват сълзене на очите, сърбеж в носа, кихане и силна хрема.

Имунотерапия

Има специфична имунотерапия – инжекционен курс на лечение, при който организмът постепенно се привиква да не реагира бурно на тези дразнители. Приложението на тази терапия става след преценка на типа алергия, нейната тежест, както и степента на ефект от стандартната терапия.