80 знакови сгради в София описва в книгата си „Исторически маршрути: София“ урбанистът Здравко Петров. През годините той сближава софиянци с техния град чрез туристически обиколки край представителните здания от римско време до наши дни. Като разказва историята им и описва образа на техните създатели, той дават плът на връзката ни с града.

Някои от тези сгради все още са сред нас – паметници на културата, портрети на духа. Чрез тях личностите са изразявали своето чувство на достойнство и уважението си към града. „Собственикът и архитектът са имали за цел не просто да построят една сграда, а нещо за гордост на себе си, на цялата улица и на целия град. Строено е с чувство за общност, за споделеното изграждане на един град, с който всички негови жители да се гордеят и да са съпричастни.“ – описва образа им Здравко Петров в предаването „За града“ по bTV Radio.

Оцелели и до днес сецесионни сгради, изпъстрени с красиви детайли, показват ентусиазма на жителите на града да го създадат достолепен, изящен и вдъхновяващ. Така те изразяват своето себеусещане като част от Европа на модерния свят. „Това е време, в което България е онази бивша османска провинция, която с впечатляващ темп и по естествен път се интегрира в европейския свят.“ – посочва Здравко Петров. „Посланието ни е да приемаме София такава, каквато е, да се опитваме да я разбираме. Това ще е най-ценният ни учител за времето пред нас.“

Премиерата на книгата е днес от 18:30 ч. в Регионален исторически музей – София.

Интервю на Светослав Николов: