Нова възможност да опознаем Франция чрез нейното изкуство ни дава деветото издание на Фестивала на френския филм, който се провежда от 15 до 30 ноември в София, Пловдив и Варна. Програмата включва шест нови продукции, класическо заглавие в почит към 100-годишнината от рождението на Лино Вентура и панорама от три филма на Клод Льолуш.

За селекцията на новите заглавия Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество към Френския институт в България, посочи в интервю по bTV Radio: „Това са акцентите на годината – авторски филми на режисьори, в които ролите са изиграни от едни от най-известните актьори на Франция, а заглавията са представени на фестивалите в Кан, Венеция и Берлин.“

Откриващият днес фестивала филм „Славни времена“ на Никола Бедос е романтична комедия, ода за творчеството, живота и любовта, изигриана от Фани Ардан и Даниел Отьой. Съпружеския живот разглежда и „Стая 212“ на изключително оригиналния режисьор Кристоф Оноре, за участието си в който Киара Мастрояни получава наградата за най-добра женска роля от Кан. Филмът е театрално пресъздаване на „Прозорец към двора“ на Хичкок. „Истината“ на Хирокадзу Коре-еда с Катрин Деньов и Жулиет Бинош е за отношенията между майка и дъщеря и професията им на актриси.

Сред двата режисьорски дебюта е „Вълчият зов“ на Антоен Бодри – военен екшън трилър, заснет с изключително голям бюджет и с участието на звезди, пожънал огромен успех сред публиката. Той адресира темата за дезинформацията, която може да доведе до световна гибел. „Клетниците 2019“ пък е създаден с минимални средства и с участието на непознати актьори, а режисьорът 10 години работи по него. Филмът спечели 9 награди и 5 номинации в Кан, включително Наградата на журито, и бе избран да представи Франция на „Оскарите“ догодина. „С историята на полицейски гаф в парижко предградие той осъжда градското насилие. Интересен е погледът на режисьора чрез заглавието – клетници са полицаите, но и жителите на това предградие.“ – коментира Ирина Петреску.

Тя открои още един филм с важна социална насоченост – „Портрет на момиче в пламъци“ на Селин Сиама. „Тази история на една любов с феминистка и политическа нотка е клинична аутопсия на любовната страст, макар да се случва през XVIII в. Начинът на разказване на любовта между две жени през образите показва стремежа на изкуството да стигне отвъд неуловимото. Критиката във Франция днес приветства режисьорката с думите: „Довиждане, Варда, добре дошла, Сиама.“

Излизането на новия филм на един от култовите френски автори е повод за специалната програма „През обектива на Клод Льолуш: Историята на „Един мъж и една жена“, в която са включени оригиналният филм от 1966 г., продължението му от 1986 г. „Един мъж и една жена: 20 години по-късно“ и „Най-хубавите години от един живот“ от 2019 г. „Самият режисьор казва, че това е най-лудият филм, който някога е правил, и са му били нужни 60 години подготовка. Преди точно толкова време излиза първият му филм „Един мъж и една жена“, последван от „Един мъж и една жена: 20 години по-късно“ през 1986 г. Това е любовната история на един живот, пресъздадена от две величия – Жан-Луи Третинян и Анук Еме. Тези филм са трогателен знак на уважение към Седмото изкуство, към цялото френско кино и към поколение актьори, което, за съжаление, скоро ще се оттегли от сцената.“ – казва за приноса в киното Ирина Петреску.

100 години от рождението на Лино Вентура честваме с „Кланът на сицилианците“ на Анри Верньой от 1969 г. с участието още на Ален Делон и Жан Габен. „За нас е добра идея в следващите години да развием цял цикъл с филми на Лино Вентура и Жан Габен.“ – обещава аташето по културното сътрудничество към Френския институт в България.

Прожекциите от Фестивала на френския филм са в столичните кина „Славейков“ (залата на Френския институт), „Люмиер Лидл“, G8, „Одеон“, Euro Cinema и Дом на киното, в Пловдив – в „Лъки синема“, а във Варна – във Фестивален и конгресен комплекс. Организатор е Френският институт в България с партньорството на „Киномания“ и Националния дворец на културата.

Интервю на Светослав Николов с Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество към Френския институт в България: