След отмяната на пролетната акция заради Covid-19, от тази събота продължава засаждането на Новата гора на София. Инициативата на Столична община цели София да бъде по-красива, въздухът да е по-чист и средата – по-здравословна. „Преценихме, че работата е на открито и предвид прогнозата за топло време, стартираме шестия залесителен сезон.“ – съобщи пред bTV Radio председателят на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичен общински съвет Лорита Радева.

От 2017 г. насам хиляди доброволци засадиха над 80 000 фиданки акация от планираните 125 000, като първите са вече двуметрови дървета. Общината осигурява фиданките и инструментите за засаждане. Теренът е в близост до рекултивираното депо в Суходол, до мястото се стига със специално разкрита автобусна линия 56А от метростанция „Вардар“, а за пътуващите с лични автомобили на сайта и на фейсбук страницата на инициативата са дадени точните координати. Началният час е 11, като първото дръвче ще засади кметът Йорданка Фандъкова, а към доброволците ще се присъединят представители на общинската администрация, техните семейства и приятели. „Разчитаме, че заедно ще успеем да добавим още хиляди фиданки към новата гора на града ни.“ – каза Лорита Радева.

Тази инициатива, както и програмата „Зелена София“, са част от създаването на екологична култура в отношението към градската среда. За да се опазят зелените площи, от края на този месец започва акция по глобяване на паркиралите върху тях.

„Желанието ни е не да стигаме до санкцията, а да акцентираме върху съзнанието на хората. Поставяме си за цел всеки да чувства отговорност към зелените площи. Искаме да събудим това съзнание, да го поддържаме и да го възпитаваме у младите хора.“ – коментира Лорита Радева.

С тази цел за поредна година продължават кампаниите „Моето зелено училище“ и „Моята зелена детска градина“, по които досега в София са засадени над 2 700 дървета и повече от 13 000 храста. „Създавайки зелена площ, грижейки се за посаденото, у децата се изгражда отношение към зеленото богатството на града ни. Показваме им, че то ни е нужно, а грижата е обща.“ – посочи председателят на екокомисията в Столичен общински съвет.

Наскоро бе обновена още една част от Северен парк, а в парка около езерото в „Дружба“ завършват ремонтните работи. „Там, където хората виждат в зеленото пространство грижата на общината, те добавят и своето отношение. Нашият стремеж е да ги привличаме към инициативи, да показваме това, което общината прави, и заедно да опазваме създаденото.“ – коментира Лорита Радева. Тя съобщи, че ръководената от нея комисия е подкрепила доклад за обновяването на историческата част на Борисова градина, който предвижда създаването на зелен пояс от над 60 дървета и 125 000 храста по протежение на „Цариградско шосе“.

Интервю на Светослав Николов от предаването „За града“ на 20 октомври: