11 са новите случа на коронавирус у нас, каза председателят на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинга в 17 ч.

Така положителните проби у нас са  105 – сред днешните има дете, което е на 8 години. По-рано днес стана ясно, че има трета жертва на заразата, 80-годишна жена.

Две положителни проби има в Смолян, 2 –  в Пловдив и 7 от София. 226 хиляди са случаите по света.

В Смолян са контактни лица на този, който е установен, а в Стара Загора са потвърдени случаите от Пловдив – единият лежи в Инфекциозна клиника, другият е приходящ и ще бъде уведомен и издирен.

В София един е свързан с Банско, прибрал се е преди 4 дни.

Мутафчийски уточни, че единствено тежко е състоянието на пациента, който не може да бъде потвърден.

"Шофьорът от Банско, който се е хвалил, че е пробил блокадата, наистина е консумирал алкохол, после е намерен мъртъв. Съдебно-медицински случай е това, а аутопсия трябва да определи причините за внезапната смърт. Той е 60 годишен, без видимо заболявания", обясни председателят на оперативния щаб.

Той коментира и дали се спазват предписанията на щаба и наблюдава ли се намалено движение по улиците в столицата. 

За разреждане на пътникопотока в София се направиха няколко неща – идеята на временната отмяната на зелена и синя зона е хората да използват колите си, а не в автобусите и да е по рехаво в градския транспорт, което се и забелязва, каза още председателят на оперативния щаб.

"Моделът на мерките ще се промени, когато случаите преминат 100. Всъщност ние вече сме ги предприели, с карантината на Банско. Това се визираше с отцепване на цели населени места, засега други няма да се отцепват", уточни Мутафчийски.