202 са заразените с коронавирус у нас към днешния ден, каза председателят на оперативния щаб ген.-майор Венцислава Мурафчийски на редовния брифинг на ВМА.

Новата една положителна проба е от София. Последният случай не е клиничен, добави той.

Общият тренд на случите на коронавирус у нас се покачва, засега няма тенденция на намаляване на случаите, но и при толкова малко случаи няма как да се говори за общ тренд по принцип, обясни Мутафчийски.

300 души на ден можем да тестваме, надяваме се да ги утроим. Не сме против бързите тестове, против сме да получава измамни отрицателни проби и да се заразяват и останалите, добави Мутафчийски.

Той изясни и какви са основните симптоми зараза с COVID-19.

При повечето пациенти с коронавирус има сухота в устата, все едно имат чуждо тяло в гърлото си, от това се оплакват доста пациенти. Но като цяло симптомите са висока температура, посинели устни, което е заради дихателна недостатъчност, находката със слушалка и сатурацията, която е много показателна, защото ако излезе около 89-90% задължително трябва да влезе човекът в болница, каза още председателят на оперативния щаб.

Още не сме в четвъртия етап, когато имам трайно разпространение на коронавируса у нас, искаме да го забавим, седмица време е нужна за увдояване на случаите. Колкото по-бавно се удвоят, значи мерките работят, заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев

Ще се разшири броят на лабораториите, както и ще бъде издадена заповед от МЗ за обособяване във всяка една болница на отделение за коронавирус инфектирани и за възможност за обособяване на интензивни легла, които изискват кислородотерапия и реанимационно лечение при тежки усложнения, обясни Мутафчийски.

Имаме дарение от 200 000 лева от една от банките, друга е дарила по 50 000 лева на 3 болници, продължават даренията към МЗ или конкретно към самите болници. Около 500 теста за коронавирус са закупени само със средства на държавата, останалите 6000 теста са със средства на дарители, добави председателят на оперативния щаб.

Той е призовал дарителите да подпомогнат болниците в провинциите.