Щастието има толкова много форми, колкото и живи същества има по света – то може да е слънчев лъч или дъждовна капка, дългоочаквана среща, неочаквана усмивка или парченце шоколад.

Във всичките си форми, щастието има една характеристика, която винаги откриваме – то се ражда в момента и ако овладеем момента, можем да владеем и щастието. 

Можем да посеем семената на Щастието тогава, когато прекарваме повече време в настоящия момент или практикуваме медитация.

Ши Хенг И, главен учител и кунг фу майстор на Манастира Шаолин в Европа 

Тази истина откриваме и в думите на Конфуций, според когото, ако някой иска да бъде винаги щастлив, трябва да е готов често да се променя. Ако животът е низ от моменти, преливащи един в друг, то можем да бъдем истински щастливи, само когато създаваме своите моменти и ги разпознаваме и изживяваме. И тъй като няма два абсолютно еднакви момента, трябва да сме готови да бъдем различни. Умението постоянно да се променяме ни учи все по-лесно да се освобождаваме от ненужното. Това не означава да се отказваме без борба, когато стане трудно, а да се вслушаме във вътрешния си глас и когато „чуем“, че имаме нужда от промяна, да бъдем смели и да я случим. 

Да се живее в непрекъснато щастие е невъзможно - поради това всеки от нас трябва да се научи да се справя със своето страдание.

Ши Хенг И, главен учител и кунг фу майстор на Манастира Шаолин в Европа

Постоянните промени, както в природата, така и в живота следват един и същ кръговрат на две противоположности – прилив и отлив, горе и долу, добро и зло, радост и тъга, щастие и страдание. Когато не се страхуваме от страданието, а чрез него откриваме пътя си и се каляваме, се учим да живеем в момента и да откриваме щастието на неочаквани места. Овладяването на умението да разпознаваме момента и да го изживяваме, ни позволява да оценим щастието, което този момент носи, дори да го умножим и да го споделим.

Нищо не може да те направи по-щастлив от това да направиш нещо за другите.

Ши Хенг Зонг, игумен на Манастира Шаолин в Европа 

По време на предстоящата Шаолинска беседа за Щастието, на 23 март 2017, в първите дни на пролетта, Ши Хенг И и Ши Хенг Зонг, будистки монаси от Манастира Шаолин в Европа, ще споделят с публиката какви семена трябва да посеем, за да пожънем щастие в забързания си модерен живот. 

Save

Save