След 2-годишен ремонт, в самия край на миналата година бе открит обновеният Дом на културата „Красно село“. Заради некачествено строителство преди десетилетия сградата получава сериозни увреждания, които сега са отстранени, а комфортът за посетителите е по-голям от когато и да било.

Строителството на Дом на културата „Красно село“ започва през 70-те, за дълго е спряно и той отваря врати години по-късно. „Още преди 2008 г. по конструкцията на сградата започват да се появяват повреди. Тогава е възложено обследване, което излиза със заключението за необходимост от укрепване на сградата. През последните години имаше и сериозни пропадания и хлътвания. По време на ремонта сградата бе подсилена с допълнителни стоманено-бетонни и метални елементи. Възстановена бе сеизмичната й устойчивост, тъй като пункнатините бяха създали проблеми.“ – обясни в интервю по bTV Radio районният кмет Христо Апостолов.

Ремонта Столичната община финансира с 4 600 000 лв. Освен конструктивното укрепване, са изпълнени и мерки за енергийна ефективност – сега топлината в сградата се пази с изолация от 8-сантиметрова каменна вата. Направена е и изцяло нова ВиК инсталация. „В сградата има много наематели и това създаваше проблем с отоплението – нямаше как сметката да се раздели между ползвателите. Сега и топлоподаване, и електроенергия, и ВиК са отделни за всяко помещение. Надявам се това да направи сградата доста по-топла и приветлива за посетителите.“ – коментира кметът на столичния район „Красно село“ Христо Апостолов.

Цялостно обновена е и фасадата. „Сега сградата наистина изглежда доста приветлива и хубава. За нас е голямо удоволствие, че Културният дом в Красно село е първият обновен и сега изглежда доста добре. Хората могат да се убедят.“ – доволен е от свършеното районният кмет. Докато работниците се трудят по ремонта на сградата, в нея продължават да се провеждат сватби на двойките от района. Сега тя отново посреща посетители и за активната си творческа дейност – тук работят три формации: „Софийски солисти“, квартет „Димов“ и театър „Сириус“.

В обновяването на столичния район „Красно село“ през тази година продължава реализацията на проекти за енергийна ефективност. „Ще се санират блокове, което ще направи части от района да изглеждат по-добре.“ – казва кметът Христо Апостолов. През 2018 г. ще бъде завършено разширението на 134-та логопедична детска градина, предстои пълен ремонт на 124-та детска градина.

Христо Апостолов вече две години е кмет на район „Красно село“. Той забелязва промяната в отношението на столичани към техния град: „Хората станаха доста по-взискателни към нас, но и към себе си – започнаха да пазят повече. Върху тротоарите, които правим, обаче продължават да се качват коли. За да предотвратим това, поставяме антипаркинг стълбчета. Надявам се всички заедно, работейки, да направим района по-красиво и привлекателно място“ – каза в интервюто по bTV Radio кметът на „Красно село“ Христо Апостолов.