Метростанция "Младост 3" стана частна собственост, след като държавата на документи я призна за земеделска нива и допусна реституция на метроспирката и два декара земя около нея.

Теренът от над 2 декара, в който попада и част от метростанция „Младост 3”, става частна собственост миналата година. Поземлена комисия е върната терена на човек, който е имал реституционни претенции. В общината разбират, че не са собственици на земята постфактум.

"Когато общината е построила метростанцията, имотът е бил общински, и сега не би трябвало имотът да се върне, когато вече има реализирано мероприятие - метростанция, но в този случай изобщо няма процедура по чл. 13", каза зам.-кметът на район "Младост” Биляна Петрова.

Процедурата е задължителна при връщането на терени в урбанизирана територия, но метростанцията е реституирана като земеделска нива и никой не е питал общината. 

Според документите поземлена комисия е разрешила връщане на собствеността на земята  с решение от 1994 г. на човек на име Иван Иванов. Той не си я потърсил и починал през 2000 г. Единственото доказателство, че Иван Иванов имал нива върху метростанция "Младост 3" е нотариална  клетвена декларация от 1992 г.  

Клетвена декларация
Снимка: btvnovinite.bg

При проверка в архива на столичния нотариат не откриваме да е издаван какъвто и да било документ на Иван Иванов на тази дата.

Друг документ, приложен при съставянето на констативния нотариален акт, е скица от 1994 г., отново на името на вече покойния Иван Иванов.

Скица
 

"Това е абсолютен фалшификат. Сканирали са същия документ, който е използван и за измамата с терена до детската градина в "Младост", която вие вече разкрихте", посочи инж. Златан Златанов, управител на "Геокад". 

Решението на поземлената комисия, с което метростанцията става частна, буквално прилича на решенията, с които бяха откраднати 11 декара топ имоти в "Младост", които bTV разкри миналата година.

Лицензираният графолог Сашо Атанасов прави експертиза на документите. Графологът доказва, че при фалшивата реституция на 11-те декара общинска земя в "Младост" и при реституция на метростанцията "Младост 3" е използван един и същ документ "майка".

Констативният нотариален акт, с  фалшива скица и решение на поземлената комисия се съставя от нотариус Стилян Тютюнджиев.  Той твърди, че не е длъжен да провери дали документите са истински.  А след няколко препродажби земята се оказва собственост на една от най-големите фирми за имоти в България, която преди няколко месеца я продава на строителен инвеститор, готов да строи на входа на метрото.

 

"Абсурдното и скандалното е, че не може да базата на една  клетвена декларация, без входящ номер, без да има оригинал да се направи собственик на даден имот, без да има оригинал", коментира кметът на район "Младост" Десислава Иванчева.

Колко лесно се оказва да се крадат имоти  в държава, в която необходимите документи за реституция не се вписват, а са просто лист хартия? "Необходимо е да имаш компютър и да си завършил основно образование. Други изисквания няма", категоричен е Сашо Атанасов.