След Нова година България започва ваксинация срещу COVID-19. До дни правителството трябва да представи националния план, по който ще се имунизира населението, обявиха днес от кабинета. 

Първите ваксини ще се съхраняват в Регионалните здравни инспекции в София и Бургас, където до края на седмицата трябва да бъдат доставени и специални фризери, в които ще се съхранява препаратът на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Възможност за съхранение има и в „Пирогов“ и ВМА.

Вече се отчита и ефект от частичното затваряне на държавата, обявиха още от щаба и кабинета.

Ако мерките дадат резултат, първи след 21 декември отварят детските градини и ясли.

Правителството днес одобри днес и национален план за борба с различни пандемии. Според здравния министър Костадин Ангелов той е генеричен и ще се адаптира към конкретната зараза.

Ваксините се очаква да пристигнат в края на годината и да започне изпълнението на национален план за ваксинация - първо сред високо рисковите групи. Имунизацията срещу вируса ще се координира от един от директорите на Българския червен кръст проф. Красимир Гигов.

75 млн. лв. са предвидени в бюджет 2021 за ваксините.

Към настоящия момент стойността на мерките за борба с пандемията е над 2 млрд. лв.

Само сумата за допълнително заплащане за служителите на първа линия е 80 млн. на месец.

България ще разполага с 804 млн. лева през 2021 година по линия на европейския инструмент за справяне с последиците от пандемията.