Инфарктен трафик и провалени почивки, заради стачката на фериботите в Гърция. Това е равносметката от поредицата почивни дни, които, по традиция, голяма част от българите предпочетоха да изкарат извън страната. Междувременно, КАТ мобилизира всичките си служители. Белезниците щракнаха около ръцете на пияни и дрогирани шофьори.

Не мина и без пътни инциденти.

По път Е-79 по обед стана катастрофа, за щастие без жертви, но инцидентът доведе до километрични задръствания, защото това е пътя, по който минават автомобилите, връщащи се от Банско и тези от Кулата. Вечерта движението беше интензивно, но без задръствания.

На граничния пункт минаването ставаше бавно и се наложи да бъде пусната втора лента. Голяма част от българските туристи, предпочели гръцките острови, ще запомнят тази ваканция, която се наложи да прекратят преждевременно, заради стачка на корабния транспорт.

Едно магнитче и чао

Група от около 50 българи били блокирани на остров Закинтос. Туроператорът им съобщил, че днес фериботите няма да пътуват и се наложило да съкратят ваканцията. И да се борят за място в единствения ферибот за континентална Гърция.

„Повярвайте ми, всички там, българи, туристи бяхме като евакуирани бежанци. Все едно бяхме бежанци. Те просто казаха: пускаме ви един ферибот - който се качи, качи. който не - остава на острова. След като си платиш за една почивка около седмица, а се окаже че присъстваш на острова за един ден буквално да стигнеш до там, буквално да си купиш магнитче, и да те изгонят от острова  - не е много приятно”, разказа една от блокираните.

Ще има фериботи за българските туристи в ГърцияСиндикатът на пристанищните работници и туристическите фирми се споразумяха

Почиващите на популярния за българите остров Тасос бяха сред късметлиите - снощи синдикатите на пристанищните работници решили да прекратят стачката временно. 24 ферибота пристигат от острова в неделния ден. Още толкова тръгват в обратна посока.

Струпването на границата не беше изненада и мина без излишни нерви.

Получихме сигнал от наши зрители, международни шофьори, които обясняват, че стачката в Гърция е поставила в капан шофьорите ни, прибиращи се от Италия. Въпреки това, над 150 български и румънски камиона са успели да се приберат с извънреден курс от Бриндизи вчера.

Очаква се фериботите да подновят нормалната си работа най-рано от вторник.

С дрога зад волана

В столицата движението е интензивно, но натоварването е нормално за края на „дълъг уикенд”. София очаква 50 000 автомобила.

Направена е организация, за да не се получат тапи. КАТ продължава и с проверките си за неизправни автомобили, пияни и дрогирани водачи. Екип на bTV видя един такъв арест.

8:45 сутринта. Улица „Козлодуй”. Полицаи спират за проверка червено „Пежо” с трима души. Пробата на водача отчита умопомрачителен коктейл - амфетамин, метамфетамин и канабис...

Той твърди, че не е вземал нищо, че има опит зад волана и нито едно провинение до момента. Пред полицаите обаче си признал – посегнал на комбинацията от наркотици, защото не е спал цяла нощ, а искал да продължи да се забавлява.

По празниците: Дрогирани шофьори зад воланаВижте какво разказва един подобен водач пред Мариета Николаева

„Комбинацията от веществата, употребени от водача, е взривоопасна и е недопустимо да е участник в движението”, коментира инсп. Радослав Кръстев.

Всеки ден поне по един-двама шофьори дават положителна проба. „Този пик не е заради внезапно и драстично нараснала употреба. Просто КАТ отскоро тества шофьорите за дрога”, обясни той. Така и е бил хванат човек, който от 20 години е на хероин.

Най-често апаратът отчита канабис и амфетамин. Все още няма данни колко катастрофи са причинени от надрусани шофьори.

Шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев припомни, че наказанието за тях е между 1 и 3 години затвор. До няколко дни пътните полицаи ще получат еднократни тестове за наркотици.