Днес в предаването "За града" ще ви запознаем с движението „Петъци за бъдеще“. Вдъхновено от шведската тийнейджърка Грета Тунберг, движението вече обхваща десетки страни по света, включва стотици събития и милиони хора, а т.нар. „климатична стачка“ вече се провежда и в България. Тя съвпада и с протест в защита на Черноморието.

Как да се защитим от самите нас? В епохата на консумативното общество, потреблението е издигнато в култ – искаме още и още, но дали Земята разполага с безкрайни ресурси? Дали прекомерното потребление няма отново да спъне световната икономика? И дали в потреблението трябва да търсим източник на щастие?

В Световния ден на потребителя в студиото очакваме Кристиан Банков, професор по семиотика в Нов български университет, автор на книгата „Консумативното общество”. С него ще обсъдим консумативната култура и предизвикателствата пред нея.

Голямото предизвикателство пред британското правителство и парламент. Бурна е седмицата на Острова, където политици се опитват да намерят изход във все по-сложния процес по излизане на Обединеното Кралство от ЕС, а времето изтича.

Ще хвърлим кратък поглед и към миналото, за да се успокоим, че не по-малко бурни, а в известен смисъл и Брут-ни, събития са се случили на този ден…но преди 2063 години.

Други събития не са толкова бурни, колкото плоски. 8 процента от запитаните в провокативно изследване на „Галъп Интернешънъл“ отговарят, че са съгласни с твърдението: „Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде – че е с форма, близка до кълбото“. В бяг на кълбета могат да го обърнат членовете на „Обществото на плоската земя“ пред  stand up комика Надя Брайт, която очакваме по-късно в „За града“.

Милионите фенове на английския Ливърпул ликуваха тази седмица, след като техният любим отбор изхвърли Байерн Мюнхен от Шампионската лига и е на четвъртфинал. Жребият се тегли в петък и ще бъде излъчен пряко по bTV Action. Кои отбори ще се изправят един срещу друг в поредната фаза на турнира – очакваме включване от спортния журналист Валери Генов.

Слушайте „За града“ от 14:00 до 17:00 часа по bTV радио!