Спортната фамилия на Владо Николов противопостави своя социален статус и житейска философия със семейство лингвисти от Бургас пред близо *1,1 милиона зрители, които гледаха старта на „Смени жената“ в сряда вечер по bTV . Предаването е хит сред зрителите от всички възрастови групи, включително сред младите (18-34) – 38% от тях предпочетоха социалния експеримент по bTV пред програмата на втората по гледаемост телевизия.

Двете семейства с коренно различни житейски философии размениха съпругите си за седмица и показаха своите рецепти за щастие.  Съпругата на волейболната звезда Владо Николов – Мая, които заедно с многочленното си семейство избират да се върнат в България,  бе посрещната в дома на радио звездата от Бургас Милен Василев, с чиято съпруга са убедени, че ще намерят щастието в чужбина. Позициите „За“ и „Против“ емиграцията бе основната дискусионна тема на фокус в социалния тв експеримент.

„Обичам страната си, но искам да емигрирам на секундата. Единственото, което ни пречи да бъдем изцяло щастливи като семейство е фактът, че живеем все още в България. В тази страна се изграждат хейтъри. Не искам и детето ми да става такъв човек. Не съм доволен от системата”, заявява позицията си Милен още в началото на социалния експеримент, но по време на предизвикателството в „Смени жената“ се сблъска с другата гледна точка.

Мая и Владимир Николови са типичното спортно семейство, постигнало световни успехи. Заедно са повече от 20 години и имат 4 деца. Мая и Владо се запознават като тийнейджъри във волейболната зала на „Левски“. Владо Николов успя да се наложи като истинска волейболна легенда във Франция и Италия. След почти 17 години живот в чужбина, Владо и Мая са убедени, че семейното им щастие може да е пълно само ако живеят в България.

„Ако искате да се пробвате в чужбина – направете го. Но ако очаквате да е по-хубаво от България – мога да кажа, че не е. Ако искате да отидете в чужбина, за да търсите щастие, няма да го намерите. Щастието не е кола, апартамент в Англия и 1 млн. долара. Щастието не е за мерене, то е вътре в нас и е една поредица от дребни неща“, категоричен бе Владо Николов към семейството от Бургас.

Вместо в спортната зала – Виктория и Милен се запознават във Великотърновския университет. Заедно са от 8 години и имат 6-годишен син. Семейството лингвисти живее в Бургас, където Милен е местна радио-звезда, а Виктория работи във фирма за логистика, говори китайски език и 1 година живяла в Китай. Те са семейство, което няма кола и телевизор, информират се предимно от интернет, вкъщи говорят чужди езици и не вярват в брака.

Смисълът на брачния съюз и показването на сериозно отношение един към друг бе и другата широко обсъждана и застъпена тема по време на двете размени. Волейболната звезда се опита да убеди Виктория в позитивите на брака, но тя бе категорична, че ритуалните съюзи не са част от тяхната житейска философия, но сдържаната Виктория призна, че след общуването с Владо Николов е готова да показва повече чувствата си към Милен и по-често да казва „Обичам те“.

Недовършеният ремонт бе една от първите разлики, които забеляза Мая, когато пристигна в дома в Бургас. Мая има отношение към интериорните детайли и обстановката в дома. За нея уютът вкъщи е изключително важен и едно от правилата, които наложи бе именно да се добавят повече вещи за семеен комфорт. Милен от своя страна смята, че колкото повече инвестира в дома си, толкова по-трудно би му било да го напусне, когато заминат. Мая бе категорична, че за нея един мъж трябва да вдъхва сигурност и е време Милен да се отнесе сериозно към живота. Важно за нея беше и Милен да състави план за завършване на ремонта вкъщи, който радио водещият прие като негова отговорност.

Наличието на голям телевизор и редовното гледане на анимации в дома на Николови бе в пълен разрез с разбиранията на Виктория и това я провокира да наложи правило за по-малко гледане на детски филмчета и повече слушане на музика по време на хранене. Владо и Мая приеха без колебание това правило и обещаха да го превърнат в традиция в дома си.

На финал, въпреки различията не само в бита си, но и в житейските си философии, и двете семейства приеха препоръчаните от жените правила. Как премина седмицата за Николови и Василев и Кузмова – може да видите и в сайта.

Световният формат „Смени жената“ доби популярност в България още с премиерния си сезон в ефира на bTV и се утвърди като категоричен лидер в своя часови пояс. Всеки, който иска да се впусне в социалния експеримент и желае да покаже своята формула за щастие, все още може да се запише за кастинг в сайта на bTV.