За 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България софийски училища днес получиха знамето на града. Празничният ден започна с архиерейска света литургия в храм „Св. София“, а в следобедните часове ще се открият изложби, ще се движи ретротрамвай, ще се проведе концерт и ще има празнична заря. За акцентите в програмата на честването ще ви разкажем днес в „За града“.

Как София от малко населено място се превръща динамично развиващ се централен град? Изложба на Столичната община и Държавна агенция „Архиви“ разказва за този път. Тя ще се открие в 17 ч. в галерията на открито в Градската градина пред Народния театър, а за нея в 15:10 ч. ще ни разкаже заместник-председателят на Държавна агенция „Архиви“ Румен Борисов.

В 16 ч., 16:40 ч. и 17:20 ч. от пл. „Възраждане“ ще потегли ретротрамвай с образователна и културна програма, поднесена от театър „Сириус“. Повече подробности очаквайте след 14:30 в предаването ни, когато ще съобщим и пълното съдържание на днешната празнична програма.

Инициативи на гражданското общество в областта на екологията, транспорта и иновациите ще бъдат реализирани от Столичната община. За гражданската енергия, генерирана на „Софийска работилница за иновации“, разказват участниците във форума.

Как музиката се отпечатва върху платното на художника? Стилиян Дичев открива изложба, за която ще ни разкаже след 16:10 ч. На финала за запазването на традициите на сефарадските евреи ще чуем повече от певицата Ева Волицер.

За София като столица на България в студиото на предаването „Тази сутрин“ Антон Хекимян разговаря със заместник-кмета по образованието и културата д-р Тодор Чобанов, а разговора можете да видите тук:

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/todor-chobanov-sofija-e-izbrana-za-stolica-na-balgarija-zaradi-geopoliticheski-saobrazhenija.html