Работите на Паметника Левски и бързо трябва да свършите нещо в района на НДК? Няма проблем да вземете от близка станция общински велосипед и да се придвижите бързо. И безплатно, ако наистина ползвате колелото за кратко. Столичната община подготвя концесия за изграждане на общинска велосипедна система. Тя трябва да започне да работи от 2016 г.

На 33 обменни станции ще имаме 400 велосипеда, които за първите 30 мин. ще ползваме безплатно, а чрез онлайн приложение ще виждаме къде най-близо има велостанция и колко колелета са налични там. Концесионерът не само ще изгради и поддържа системата, но и ще плаща такса на общината. Той ще финансира дейността си чрез 150 рекламни съоръжения във втора градска зона – тя е най-атрактивната, тъй като в първа зона рекламите са забранени. Това обясни в ефира на предаването „За града“ по bTV Radio столичният общински съветник Зафир Зарков, член на постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението.

„Велосипедното придвижване освен здраве, е и икономия на финанси, тъй като ще се разтовари градският трафик – обществен и частен. Силно се надяваме с тази система да може да се стимулира използването на велосипеди пред моторните превозни средства като част от системата на обществения транспорт.“ – каза Зафир Зарков в интервю за bTV Radio. Велосипедите ще са с уникален дизайн, така че да се опазят от посегателства. Начинът, по който ги ползваме обаче също така ще покаже нашата грижа за столицата и съпричастността ни към общността. В перспектива системата ще се разшири извън центъра.

Докладът за концесията е внесен в Столичния общински съвет от кмета Йорданка Фандъкова. Предстои разглеждането му в съответните ресорни комисии. „Силно се надявам да го обсъдим ползотворно и да можем до края на годината да приемем документацията. След това може да бъде обявена процедурата и в началото на следващата година да се обяви избор на концесионер, който в рамките на 2016 г. да ни зарадва с работеща система.“ – изрази очакванията си съветникът в Столичния общински съвет Зафир Зарков в интервюто на Светослав Николов, което можете да чуете в прикачения файл.