Нови табла на спирките на градския транспорт ще улесняват пътниците, а три вида информационни знаци на над 40 места в града ще помагат туристите да откриват забележителностите на София. Резултатите от проекта „София общува“ на Столичната община, реализиран съвместно с експерти, ще бъдат представени днес в пространство „Генератор“ на бул. „Черни връх“ №47. В центъра са хората: „Да разберем какви въпроси си задават и отговорите на тези въпроси да присъстват в момента, в който слязат от метрото или стигнат до пл. „Света Неделя“. Една система работи добре, ако можеш да предвидиш на какъв въпрос хората ще търсят отговор и да им го предоставиш още преди да са си го задали.“ – обясни в студиото на bTV Radio дизайнерът Филип Бояджиев.

Спиркознаците на градския транспорт вече ще дават много повече информация върху същото пространство. Най-отгоре е името на спирката на кирилица и латиница, следва номерът й, за да можем лесно чрез сайта на Центъра за градска мобилност Sofiatraffic.bg да открием повече подробности, а отдолу са представени линиите на градския транспорт. За всяка от тях в сиво ще бъдат показани отминалите спирки, с червено е отбелязана конкретната спирка, а в по-активен цвят – спирките, които предстоят. Първа и последна спирка са удебелени, навсякъде е отбелязана възможната връзка с метрото.

Голям тотем, малък тотем и стълб с табели – тези три елемента, разположени на общо над 40 места в София, ще ориентират туристите в града. Най-големите знаци ще са с карта за района в диаметър от 1 километър, малкият тотем ще ориентира към до 10 обекта, а стълбовете ще съдържат указания за достигането на до 5 обекта. Системата е разработена в диалог с потенциалните й позватели: „Тестовете на терен ни показаха, че хората предпочитат за ориентация информационните елементи в градска среда, вместо карта или мобилен телефон. Те също искат да знаят какво е разстоянието до обекта в метри, а не за колко минути средно се стига до него.“ – разказа Филип Бояджиев.

Новите елементи за лесно ориентиране в градската среда са с ясно разграничаване на кирилица от латиница, създаден е специален шрифт. Авторът на проекта обясни: „Най-важното е тези неща да говорят помежду си, затова започнахме да уеднаквяваме системите на градския транспорт, метрото, преводите на улици и на имената на спирки.“

Улеснението в придвижването и ориентирането в града променя усещането ни за него. „За нас е много важно да върнем нещо на града. Всеки от нас му дължи нещо и искахме чрез нашата работа това ясно да се разбере – не можем само да искаме от града; трябва и да му върнем нещо обратно.“

Проектът е иницииран от Столичната община и приобщава експертния потенциал на София към подобряването на градската среда: „На първо място е нужно огромно желание да повлияеш позитивно на средата. Когато и двете страни го имат и се движим към обща цел, нещата се получават без проблем.“ – каза в студиото на bTV Radio дизайнерът Филип Бояджиев.