Ваксинационен център на открито вече е изграден на територията на София. В началото на следващата година в него ще се имунизират срещу коронавирус лични лекари, стоматолози, фармацевти и други здравни специалисти, които не работят в болници.

Пред Столичната РЗИ са разположени три фургона и тента, в които ще се извършва ваксинацията след предварително записване. Улицата край центъра е затворена, а аварийни екипи на Столичната община ще се грижат за дезинфекцията. Две линейки ще са в постоянна готовност да превозят пациенти до болнично заведение при необходимост. Центърът ще работи от 6:30 ч. до 20:30 ч.

Снимка: Ладислав Цветков

Ще има имунизационни кабинети и в 7 болници в столицата, а има готовност на паркингите на два хипермаркета да се изградят ваксинационни центрове, както и да се организира имунизация срещу COVID-19 на територията на ДКЦ-тата.

Директорът на СРЗИ Данчо Пенчев обясни, че се очаква работещите в болници да се имунизират на място: „Това, което ние залагаме в пътната карта е в лечебните заведения да има изградени кабинети и служителите да се ваксинират там“.

Снимка: Ладислав Цветков

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов посочи, че личните лекари настояват данните за COVID ваксината на всеки пациент да се вписват в системата на НЗОК както е при другите имунизации. „Информационно обслужване“ ще направи необходимото след това информацията да влиза и в националната система за проследяване на коронавируса.

Той подчерта, че 33-те процента лекари, желаещи да се ваксинират, всъщност са един добър резултат с оглед липсата на достатъчна информация към настоящия момент. „МЗ ще търси отговори на всички въпроси, които задават българските пациенти“, подчерта той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че в общинските болници процентът на желаещите е по-висок – около 40%. Съпругът ѝ, който е лекар, вече се е записал, а тя също е готова да се имунизира.