Гражданите на София отново ще получат подкрепата на Столичната община за реализиране на своите идеи за красива градска среда. От днес започва кандидатстването по програмата „Зелена София“ за създаването на нови пространства за срещи и отдих, материалите за които безвъзмездно предоставя общината. Иглолистни дървета и храсти, вечнозелени и цъфтящи храсти, цветя, градинско обзавеждане – пейки, беседки, перголи, кошчета за отпадъци и кашпи, ще са безплатно на разположение на инициативните, чиито проекти бъдат одобрени. „Програмата „Зелена София“ вече 8 години се радва на голям интерес от столичани.“ – коментира пред bTV Radio председателят на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет Лорита Радева.
 
Съкооператорите, които желаят да създадат своя градинка и място за почивка край блока, трябва да проведат общо събрание на етажната собственост и да вземат решение с обикновено мнозинство. Протоколът се регистрира в районната администрация, в която до 5 работни дни преди изтичането на срока – 20 юни, се заявява скица, удостоверяваща, че теренът е общински. Пълният списък с документите е публикуван на сайта на Столичната община, а част от тях са и критериите, по които комисията ще класира проектите. По програмата „Зелена София“ могат да кандидатстват и неправителствени организации, както и читалища. Районните администрации са определили служебни лица, които специално ще съдействат на желаещите, а документи се внасят в съответното деловодство от днес до 17 ч. на 20 юни. Получили безвъзмездно от общината нужните материали, инициаторите се задължават в срок от 3 години да поддържат пространствата, като нямат правото да налагат ограничения върху използването им.
 
„Опитът през годините показва, че тази програма води до интересни, много красиви и много добре обгрижвани междублокови пространства и зелени площи. Онова, което хората създават със своето въображение и фантазия, което изработват със своите ръце с безвъзмездно предоставените от Столичната община материали и зеленина, стимулира този дух на съзидание и на пазене.“ – обясни Лорита Радева. Като пример за ангажираност тя даде ентусиазма на малчугани, които са обяснявали на приемащата обекта комисия какво и как е било сътворено за уюта край техния блок.
 
Интервю на Светослав Николов с Лорита Радева – председател на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет:

Снимка: Столична община