|
На живо

7
Pop-out player

Софийският щаб реши: Големите ученици преминават онлайн, заведенията ще работят до 22 ч.

Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания

Всички ученици от 5. до 12. клас в София преминават на онлайн обучение, заведенията, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч.

Мярката влиза в сила от петък. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. Това реши софийския оперативен щаб на заседанието си днес.

По предложение на директора на СРЗИ д-р Пенчев се обмисля затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.

Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години.

Чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус.

По данни на Столичната здравна инспекция общият брой на ваксинираните граждани на територията на Столична община е над 86 хил.

В днешният ден продължават ваксинациите на граждани, които ще бъдат членове на секционни комисии на парламентарните избори и са заявили желание да бъдат ваксинирани.

В последната седмица екипите на СДВР са проверили 298 търговски обекта. Над 1400 проверки са направени от екипите на Столичен инспекторат в търговските центрове, както за носене на маски, така и за надопускане на струпване на по-голям брой посетители. 1912 са проверките за спазване на карантината.

Локални мерки срещу вируса 

Учениците от 5. до 12. клас само в град Плевен излизат в неприсъствена форма на обучение от 15-ти март до 27 март, моловете се затварят, а в целия регион се спират всички масови прояви. Ситуацията с пандемията от COVID-19 е под контрол.

Спират се сватби и кръщенета, както и фитнесите. Забрана се въвежда за всякакви публични събирания на хора - изложения, събори, празненства, концерти, театри, кина. Носенето на маски остава задължително във всички обекти на открито и закрито - там, информира БГНЕС.

Властите обявиха още вчера, че е възможно затваряне на ресторанти, фитнеси и училища там, където се налага. 

Най-стремглаво заразата се е развилa в МонтанаСмолян и Силистра.

По-рано днес стана ясно, че се обмисля и сериозно затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса в Бургас. Предвижда се учениците от 5. до 12. клас да преминат на обучение в електронна среда за срок от 2 седмици от петък, 12 март. Преустановяват се всички групови извънкласни занятия, езикови центрове, екскурзии. Детските градини остават отворени.

В Благоевград вече обявиха, че големите ученици ще преминат към дистанционна форма на обучение за 14 дни.

Ключови думи:
@