Броят на туристите, посетили България тази година, бележи спад с 0,4% спрямо 2018 г.  Това става ясно от данните на Националния статистически институт, публикувани в сряда. От министерството на туризма отбелязват, че намалението е „минимално” и че миналата година е „била рекордна за българския туризъм”.

8 390 227 са чуждестранните туристически посещения в страната от януари до октомври включително тази година.  За месец октомври 2019 г. чуждестранните туристически визити са над 546 хил., като се отчита увеличение от 5,1% спрямо съответния месец година по-рано.  

Резултатите показват,  че въпреки множеството предизвикателства в международен план през тази година българският туризъм запазва устойчиви резултати, коментира данните министър Николина Ангелкова, която „апелира съвместната работа и мобилизацията на държавата, туристическия бизнес и местната власт да продължат през зимния сезон”.

През 10-те месеца на 2019 година водещ пазар за входящ туризъм е Румъния, като визитите от там са повече от 1,114 млн. Гърция е на второ място с 988 хил. визити, отчитайки нарастване от 6 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Трети и четвърти пазар за страната ни са съответно Германия и Турция.

В топ 10 за периода януари-октомври 2019 са още туристическите посещения от Република Северна Македония, Украйна, Великобритания, Русия, Полша и Сърбия.