През второто тримесечие на годината по данни на Националния статистически институт (НСИ) средното възнаграждение в България е 946 лева.

Средната работна заплата у нас е намаляла с 26 лева от април до юни, но на годишна база има увеличение. Лекият спад през второто тримесечие е свързан със сезонната заетост – с наемането на хора в туризма и в селското стопанство – сектори, които традиционно са ниско платени.

Най-добре платени са служителите в сферата на информационните технологии. Заплатите в този сектор надхвърлят 2000 лв. на месец. С високи възнаграждения могат да се похвалят и заетите в енергетиката, финансите и застраховането.

средна заплата
(Photo: bTV)

Според данните на статистиката в дъното на класацията по доходи попадат наетите в хотелиерството и ресторантьорството и заетите с административни дейности.

средна заплата
(Photo: bTV)

Според икономистите и през следващите месеци може да се очаква плавен ръст на заплатите. Причините са, че икономиката се развива, безработицата намалява, а дефицитът на кадри е виден в много сектори.

Агенциите за подбор на персонал очакват в близките месеци най-търсени на пазара на труда да бъдат компютърните специалисти, служителите за кол центровете и квалифицирани кадри за различните производства. Промени в класацията на най-доходните професии не се очаква.

„Това са сектори, които традиционна са платени, те са традиционно и на светло при тях е рядкост криене на заплати, плащане на ръка и т.н. Няма причина това да се промени”, коментира Светлозар Петров от агенция за подбор на персонал.

Прогнозите на експертите са, че ако няма резки сътресения в икономиката в края на годината средната заплата за страната може и да прескочи 1000 лв.