„Културното многообразие – източник на новаторски идеи“ под това мото ще протече традиционният семинар на Фондация Българска Памет от 24 до 28 октомври във Варна.

За девета поредна година Фондация Българска Памет събира на едно място повече от 150 младежи от България, Украйна, Молдова, Сърбия и Република Македония на уникален по рода си семинар. Тазгодишното издание на превърналото се в емблематично за организацията събитие, ще постави акцент върху перспективите пред младите хора в сферата на социалното предприемачество.

ХIX-тото издание е вдъхновено от предстоящото домакинство на град Варна като Европейска Младежка Столица през 2017 г. В рамките на пет дни участниците ще имат възможност да се срещнат, да общуват и да обменят знания и умения като се включват в интересни дискусии, интерактивни занимания, арт работилници и лекции на водещи специалисти в сферата на бизнеса, гражданските организации и медиите. 

В рамките на семинара са организирани:

  1. „Посей идея, пожъни промяна“ срещи и дискусии с участието на известни личности от неправителствени организации, бизнеса и водещи български журналисти.
  1. „Жива библиотека“ „Пътешествие из личните истории на младежи от  Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония и България“.Всеки от участниците ще има възможност да разкаже кратка история за себе си, за своята идентичност, мечти и стремежи, научавайки повече за другите. Методът е иновативен, създаден да инициира диалог, да намали предразсъдъците, разчупи стереотипите и да провокира по-дълбоко разбиране.
  2. „Европейско кафе“- по метода на „световното кафе“, участниците ще споделят какво е за тях Европейският съюз, защо е важна европейската перспектива на страните им, които извървяват пътя на присъединяване към ЕС, как да се справят с днешните предизвикателства. Младежите от България ще споделят за опита, който имат като граждани на страна-членка на ЕС.

В събитието ще вземат участие и кмета на община Варна – г-н Иван Портних, Ръководителят на Представителството на Европейската Комисия в България – г-н Огнян Златев и представителя за България на Фондация “Ханс Зайдел” – г-н Богдан Мирчев.

 

Чрез подобни проекти, ние инвестираме в образованието и мечтите на младите хора. Стремим е да им помогнем да преодолеят предразсъдъците, страха и различията и да открият таланта в себе си, защото това е гаранция за успех“.

С тези думи на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска памет представи основната идея на Есенния семинар във Варна и една от водещите цели на организация – инвестиция в образованието и развитието на младите хора.

В допълнение:

Проектът “Силна национална идентичност – силна европейска идентичност” и неговата устойчивост през годините, бе повод д-р Врабевски да бъде удостоен с наградата на Европейския парламент – Европейски гражданин за 2013  г., награда, която се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС и/или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.