Започна второто издание на националния детски конкурс на тема „Добрият пример“, организиран от bTV Media Group. Конкурсът е част от едноименния нов социален проект на медията и има за цел да вдъхнови детското въображение и да докаже, че творчеството и добрите дела могат да вървят ръка за ръка. Сред неговите посланици тази година са Светослав Иванов, Станислава Цалова, Владимир Ампов – Графа, Рая Пеева, Николаос Цитиридис, Диана Любенова и други обичани и популярни личности.

В основата на тазгодишния конкурс стои интерактивният детски комикс „Зеленко и мисия „Добрият пример“ с автор водещата на синоптичната прогноза по bTV Станислава Цалова. В уикендите до 1 ноември Стаси ще зарадва децата със седем вълшебни приключения, в които любимият на малки и големи талисман Зеленко и неговите нови приятели ще се грижат заедно за природата, моретата и океаните, ще засаждат дръвчета, ще спасяват животни в беда и ще докажат, че доброто има силата да променя света, в който живеем. Първата част от комикса „Пиратски истории геройски за почистени боклуци морски“ вече е достъпна на https://dobriatprimer.btv.bg/zelenko/ и всички деца могат да се впуснат в дигиталното приключение.

 В ефира на bTV Radio тя разкри колко вдъхновяващи са добрите дела на Зеленко, за които непрекъснато разказва на своите деца, а те й помагат за създаването на историите.  „Когато дойде предложението да направя историите на Зеленко, бях готова”, сподели Станислава Цалова. „Отдавна исках да разказвам истории, като много от тях  съм разказала на моите деца. Бях написала няколко детски книги, които не са издадени и за мен това е страхотна възможност да пиша. Представих първата история в детската градина на моите деца. Те бяха много ентусиазирани и много им хареса....„Зеленко и мисия „Добрият пример“  е комикс, но е и интерактивна книга-игра. Децата сами могат да определят какво да се случи с историята на Зеленко. Тя стимулира децата да бъдат предприемчиви, да имат идеи и да се опитат да ги реализират, защото в сегашния нов свят това вече е възможно”.

Националният детски конкурс е отворен за всички малки художници до 13-годишна възраст (включително), които изпратят своя авторска рисунка на тема „Добрият пример“. Важно условие е творбите да пресъздават по оригинален едно от приключенията на Зеленко Зеленков, описани в комикса. Участниците са свободни да изберат сами техниките и инструментите, с които ще творят – от традиционните средства до компютърните програми. Илюстрациите трябва да бъдат снимани или сканирани цветно в пълен размер, след което да бъдат изпратени на имейл адрес: [email protected]до края на конкурса на 07.11.2020. Необходимо е да бъдат придружени с попълнена и сканирана декларация за съгласие от страна на родителите/ настойниците за участие на тяхното дете в конкурса. Всеки участник може да участва максимум с до три творби.

Член на журито на творческото състезание е Радостина Николова. По думите й, „децата много ще се заинтригуват да илюстрират историите, което е основното предизвикателство, което отправяме. Необходимо е да бъде максимално автентично т.е колкото се може по-малко да помагат родителите и близките, за да видим истинското, неподправено творчество, което извира от самите деца.”

Всички получени детски илюстрации, които отговарят на условията на конкурса, ще бъдат разгледани и оценени от петчленно жури от изявени творци и доказани специалисти. Сред тях за втора поредна година са: едно от най-обичаните лица на bTV и автор на комикса „Зеленко и мисия „Добрият пример“  – Станислава Цалова, първият български детски автор, чиито книги се превеждат и продават в Китай, и неколкократен носител на наградата „Бисерче вълшебно“ - Радостина Николова, и детският писател, популярен с трилогията за приключенията на Унки Марлюнки и много други - Иван Раденков. Журито се допълва от Милена Радева, която има над 150 илюстрирани книги в цял свят и е създател на сайта „Българска илюстрация“, както и от Мария Пеева – главен редактор на любимия на хиляди български семейства сайт mamaninja.bg.Те ще имат трудната, но приятна задача да отличат творбите по няколко критерия - оригиналност на идеята, послание, креативност и съответствие с поставената тема.

„Децата взимат пример от родителите си и от нас зависи този пример да бъде добър. Те са наши малки копия. Всички наши навици веднага ги усвояват. Виждат ни в трудни и лесни моменти и трябва да бъдем внимателни, когато сме с тях или без тях, но резултатите ще бъдат видими за тях. От нас зависи как ще ги моделираме до голяма степен и да им дадем добър пример”, подчертава Станислава Цалова. Тя подготвя и следващите истории, които ще бъдат за катерица, дракон, маймунки, врабчета и за пътната безопасност, като всеки уикенд ще се отваря новата история от комикса, създаден от цял екип на bTV.

 „Добрият пример, който даваме ежедневно на децата си и който очакваме те да възприемат и да започнат да го дават, вярвам, че всеки родител би искал да остави у детето си. Колкото повече такъв тип инициативи, които насърчават да бъдем по-добри и по-отговорни, толкова по-добро общество ще изградим”, допълни Радостина Николова.

Десетте най-открояващи се творби във второто издание на Националния детски конкурс на тема „Добрият пример“, ще получат пакет специални награди, а имената на отличените участници ще бъдат обявени на сайта dobriatprimer.btv.bg на 30.11.2020

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов със Станислава Цалова и Радостина Николова в звуковия файл!