Почетното консулство на Антигуа и Барбуда в България разширява инициираната дарителска кампания за пострадалото от урагана „Ирма“ население на остров Барбуда. Вчера стартира и DMS кампания, чиято цел е да спомогне в ефективното събиране на средства за възстановяване и нормализиране на бита на жителите на Барбуда.

Дарителски SMS с текст на латиница DMS BARBUDA на номер 17 777 за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel може да бъде изпратен от всеки желаещ да прояви съпричастност към благотворителната кауза. (https://dmsbg.com/9525/dms-barbuda/ )

След природното бедствие хората са отчаяни, изморени и се страхуват, че няма да получат своевременна помощ. 95 % от сградите на острова са разрушени, оставяйки 50% от населението на Барбуда без дом. Останките от сградите са абсолютно непригодни за живеене.

Унищожена е цялата инфраструктура на острова, институции, болници, училища. Сериозно пострадало е основното летище, пристанището и всички транспортни връзки. Изцяло разрушена е комуникационната система. Целият остров е наводнен и това представлява огромна опасност от разпространение на зарази.

По данни, съобщени от премиер-министъра Гастон Браун, стойността на нанесените от урагана щети възлиза на не по-малко от 150 000 000 USD. Той уточни, че за възстановяването на инфраструктурата на острова ще са необходими години, както и се надява да получат помощ от останалите държави.