Столична община сключи договори за четири проекта с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за облагородяване на София, които са на обща стойност 173,5 млн. лева.

Проектите се финансират по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Безвъзмездното финансиране е в размер на 151 млн. лв., а Столичната община съфинансира от общинския бюджет 23 млн. лева. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на днешното правителствено заседание.

"Проектите са четири - два от тях са големите проекти за градската среда и за столичния градски транспорт", уточни столичният кмет.

По думите на Фандъкова ще се извърши цялостна реконструкция и благоустройство на близо 200 декара територия в централната градска част на София. Това включва цялостна реконструкция на улица "Граф Игнатиев", площад "Славейков" и съседни улици, както и градинката на църквата "Св. Седмочисленици".

Предвижда се и цялостна реконструкция на зоната около Храм-паметника "Св. Александър Невски", частта пред сградата на Народното събрание. "Това е най-представителната част на нашия град, която благодарение на тези средства в следващите две години трябва трябва да бъде напълно обновена", допълни Фандъкова.

Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра и който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по времена заседанието.

Заседание на МС
Снимка: БГНЕС

„Като постигнете вече да се уплътни и с метрото вече зоната, трябва да направите скъпа зона в София - центъра. Така както цяла Европа – който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото замърсява и въздуха повече. Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите. Не стига, че е по-евтино и бързо, но и 100% екологично чисто”, каза премиерът.

Столичният кмет уточни, че за сега не се планира поскъпване на платеното паркиране.

Проектът за градски транспорт включва цялостно обновяване на линията на трамвай номер 5 - рехабилитация на трамвайните релси. Ще бъдат изградени и нови спирки с видео наблюдение.

Фандъкова обяви, че процедурата по закупуване на 13 нови трамвая е приключила, но в момента има обжалвания в съда.

По останалите два проекта ще бъдат изгради три Дневни центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, в които има условия за рехабилитация, образование и социални контакти. Те са на обща стойност 2,5 млн. лева, като ще бъдат създадени седем нови социални услуги.