Бюджетът на Столичната община за ремонти на пътна инфраструктура през тази година е 36 млн. лв. Парите са предвидени за обновяване на пътни платна, тротоари и поставяне на антипаркинг елементи, съобщи днес зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев, цитиран от БТА. Той провери поставянето на нова тротоарна настилка от унипаваж по ул. "Шандор Петьофи" от ул. "Цар Петър" до бул. "Витоша".

Бетонната пътна настилка по "Шандор Петьофи" ще бъде подменена с асфалтова в участъка от ул. "Княз Борис Първи" до бул. "Витоша", посочи зам.-кметът. Той каза, че вече са подменени тротоарите по улиците "Цар Асен", "Княз Борис Първи", "Марин Дринов" в "Оборище", както и тротоари в ж.к. "Дружба". В момента се работи се по ул. "Методи Андонов" в ж.к. "Младост".

Общо 26 са улиците, по които се поставят нови тротоари през тази година. По 24 улици беше сменена пътната настилка през изминалите месеци, основно в крайградските територии в район "Нови Искър" и "Панчарево", информира Крусев.

Той съобщи още, че в момента се извършва транспортен анализ на цялостното решение за тунела под НДК. Обявена е процедура за цялостен ремонт на тунела, включващ хидроизолация, обновяване на всички осветителни и венитлационни системи, обезопасяване на тролейбусната спирка. Вече е поставено лед осветление.

Заради новата сграда на съда, която ще бъде отворена през септември, догодина ще се извърши реконструкция на подходната рампа към тунела, ще бъдат ремонтирани и трамвайните релси на линиите 6 и 7, посочи Крусев. По думите му при затваряне на тунела, тролеите ще могат да се движат двупосочно по бул. "Патриарх Евтимий".

Зам.-кметът съобщи, че очакваното възстановяване на движението по бул. "Патриарх Евтимий", който беше затворен преди около година заради строежа на метрото, ще се случи през първите десет дни на юни. Движението ще бъде еднопосочно по бул. "Патриарх Евтимий", като ще има стеснение, за да влиза техниката за строежа на метрото. Движението през тунела по бул. "Васил Левски" ще бъде възстановено еднопосочно.

До дни предстои да започне ремонта на бул. "Шипченски проход" между ул. "Иван Димитров - Куклата" и бул. "Асен Йорданов", както и на самия бул. "Асен Йорданов" между бул. "Шипченски проход" и кръговото на бул. "Цариградско шосе", информира зам.-кметът по транспорта.