Кметът на София Йорданка Фандъкова е извикала на среща ръководствата на фирмите за поддържане на пътната инфраструктура и ги е предупредила да работят качествено и в срок. „В понеделник имаше среща при кмета, на която на фирмите беше припомнено, че те трябва да работят качествено и в срок и да подхождат отговорно към поставените задачи.“ – каза заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов, временно изпълняващ длъжността заместник-кмет по транспорта, при обявяване на старта на пролетното изкърпване на столичните улици. Той посети обекта на ул. „Русалка“ в участъка между улиците „Васил Друмев“ и „Черковна“, в който за 6 000 лв. изцяло се подменя асфалта.

От днес 49 фирми работят на 49 места в целия град по програма, координирана от Столичната община с местните администрации. През миналата година Столичната община плати 38 милиона лева за ремонта на над 1200 улици. Тази година отделно са предвидени 63 милиона лева за улици по капиталовата програма на общината. От този месец до средата на август ще се работи по ул. „Каменоделска“, където ще бъдат подменени трамвайните релси, а по маршрута на мотрисите ще бъдат пуснати автобуси. Два дни след Голяма Задушница, от 17 юни за един месец се спира автомобилното движение по ул. „Черковна“, тъй като там „Топлофикация – София“ ще подмени напречно разположен на пътя колектор. Тази година на етапи ще бъде ремонтиран и бул. „Линкълн“ в кв. „Овча купел“.

За миналата година за лошо качество на работа фирмите, които извършват текущ ремонт, са глобени с над 1 милион лева. И през следващите месеци общината е в готовност да налага санкции, но до предсрочно прекратяване на договори надали ще се стигне, тъй като те изтичат през май и юни. В новите договори е заложен ръст на глобите и се въвеждат нови механизми на контрол, съобщи заместник-кметът Дончо Барбалов: „Новите договори предвиждат още по-сериозни санкции. Уточнен е по-ясно срокът за завършване на обекта, за да можем да сме сигурни, че когато се възложи ремонт на улица, ограда или стълбове, той ще бъде извършен в срока, в който общината иска. Сега някой път има забавяния, ние после санкционираме фирмите, но от гледна точка на хората – те искат да видят ремонтиран участък.“

Сигнали за наложителни улични ремонти софиянци могат да подават в контактния център на общината, както и в районните администрации, с които дейностите се координират.

По отношение на показания по bTV казус с паркиране гратис в Синя и Зелена зона на места, където водачите не могат да бъдат глобени за неплатен престой, Дончо Барбалов посочи възможното решение в даване на правото на общините да глобяват по Закона за движение по пътищата. „Според мен трябва да се даде, ако е необходимо със законови промени, възможност на общините да санкционираме по Закона за движение по пътищата. Тук, освен паркиране, бих искал да добавя движение в бус ленти, преминаване на червено и правене на забранени завои. На над 160 светофара са монтирани камери, които могат да контролират минаване на червено и забранени завои. В момента закупуваме камери за бус ленти, където също ще може да се осъществява такъв контрол. Надявам се общините да имат възможност да санкционират нарушителите, защото когато действаме заедно с останалите държавни институции, наистина ще можем да подобрим спазването на правилата, които всички искаме да видим.“

Заместник-кметът Дончо Барбалов говори пред медиите и отговаря на въпросите на Светослав Николов от bTV Radio: