Столичната "Топлофикация" от днес започва етапно пускане на парното.

Първо отоплението ще заработи в детските, учебните и здравните заведения, в които то все още не е пуснато.

След това поетапно парното ще бъде включено в жилищните сгради във всички райони и накрая  - в административните сгради.

На парно в София разчитат над 400 000 домакинства. През последните дни от ЧЕЗ, която доставя ток в Западна България, отчетоха, че ползваме доста по-големи количества заради по-студеното време. Като цяло в Западна България потреблението се увеличава с 15%, а за столицата – с 18%.

Причината е и, че сме предпочели да си стоим вкъщи.

 

 
 

От дружеството напомнят на клиентите да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела, както и да проверят електронните си уреди за дялово разпределение.

 

В случай, че дисплеят им е угаснал, клиентите трябва незабавно да потърсят съдействие от обслужващата ги фирма – топлинен счетоводител.

Важно е преди пускането на отоплението клиенти да приключат всички ремонти по вътрешната отоплителна инсталация и да запълнят източените инсталации.

Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил.

„Топлофикация София” ЕАД дава възможност на клиентите, които поради някакви причини желаят включване на отоплението в сградата на по-късен етап, да подадат в обслужващия ги топлорайон заявление и подписано за целта решение от общото събрание на етажната собственост.

И докато софиянци вече могат да разчитат на парно, то в останалата част на страната ще трябва да почакат още малко. Във Варна и Велико Търново парното се очаква да бъде пуснато в края на октомври и началото на ноември, а в Пловдив, Бургас и Враца ще изчакат, докато се отчете по-сериозно застудяване.

Какво време ни очаква?

Рязко и съществено е застудяването днес. След температури в събота и неделя над 20 градуса днес в  по-голямата част от страната температурите няма да прехвърлят 10-11 градуса -  стойности, типични за месец ноември. В източната  половина от страната ще бъде и много ветровито.

И в близките дни максималните температури ще останат почти без промяна, като със спирането на валежите и намалението на облачността ще се понижат и минималните температури.

Очакванията са през втората седмица да бъде по-топло, но отново ще има райони с валежи.