Всички места в София, през които преминават повече хора, ежедневно се дезинфекцират, съобщи пред bTV Radio директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. От 13 март досега са обработени 70-те пешеходни подлеза, а от вчера това се прави ежедневно. Използват се препарати най-вече на йодна основа, а за тях информация е предоставена на сайта на инспектората. В дейността са ангажирани почистващите фирми, които получават помощ от общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Дезинфектант се слага и във водата, с която се мият софийските улици. Графикът на почистване е публикуван на сайта на инспектората , като инж. Георгиева помоли столичани да се запознаят с него, за да преместват колите си за по-добра обработка. Паралелно от 12 март досега са измити всичките 21700 контейнера за отпадъци, които от тук нататък на всеки три дни ще се почистват чрез гръбни пръскачки с дезинфектант с висока концентрация.

Улиците в кварталите, в които инфраструктурата не е в добро състояние и не може да се мие машинно, се обработват с пръскачки. Вчера по механичен начин са били дезинфекцирани обществените пространства в кварталите „Христо Ботев“, „Факултета“ и „Филиповци“, както и районът на Виетнамските общежития.

В цяла София се дезинфекцират детски площадки, пейки, автобусни спирки, кошчетата за отпадъци. Затворени са някои от фитнесите на открито.

Тази година пролетното чистене като организирано мероприятие е отменено, но инж. Георгиева припомни, че клоните от подрязването трябва да се оставят до контейнерите, за да се извозят към инсталацията за компостиране. Директорът на Столичния инспекторат призова използваните маски и ръкавици да се хвърлят в контейнерите за отпадъци, а не да се оставят безразобрно навсякъде, каквито сигнали имаше в платформата на bTV „Аз репортерът“ и в социалните мрежи.

Интервю на Светослав Николов:ю