До събота всички драсканици от подлеза при Спортната палата ще са изчезнали, обеща в интервю по bTV Radio Иво Пенев – началник сектор „Контрол на рекламната дейност“ в Столичен инспекторат. Това е поредният подлез, който общината почиства през последните седмици, след като вече бе върнат красивият вид пасажите при НДК и Ректората.
 
„Нерегламентираното драскане ескалира и гражданите се оплакват. Получаваме много повече сигнали от предишни години. Почти липсва свободно пространство, което да не е „усвоено“ от напористи „улични художници“ или просто обикновени драскачи-хулигани.“ – описа мащабите на проблема Иво Пенев. Той посочи, че особено потърпевш е центърът, където от набезите страдат както стари къщи, така и новоремонтирани фасади.
 
Столичният инспекторат е идентифицирал няколко групи хора, замърсяващи естетическата среда. „Най-тежък е проблемът с подписите на „начинаещи драскачи“, които правят това, защото е модерно. За жалост тези графити на позьори могат да бъдат видени на чисти места. Целта им е да се покажат сред графитистите. Точно те обаче нанасят най-големи щети и допринасят за ескалацията на проблема.“ Ето така изрисуваният с портрети на видни наши спортисти подлез при Спортната палата сега е в безобразен вид, но цялостното му почистване ще приключи още тази седмица.
 
От началото на годината Столичният инспекторат работи по програма, раздписана от кмета Йорданка Фандъкова, с две групи мерки – ефективни и превантивни. Вече са почистени над 3000 кв.м. площи – стените на Софийския университет и на подлеза пред него, на Софийската математическа гимназия, на Девета френска гимназия, на 133 СУ „Александър Пушкин“, на Софийската опера и балет, пространства около градинката „Кристал“. „Училищата са често набелязвани като места за драскане. Проведохме серия от срещи с директори, учители и ученици, за да им разясним проблема и те да различават графити рисуването като изкуство от вандализма.“
 
Благодарение на разширяването на мрежата за видеонаблюдение бе задържан и ще бъде наказан с максималната глоба от 5 000 лв. човекът, посегнал на емблематичната чешмичка в градинката „Кристал“ само няколко дни след поставянето й. „Границата е прекрачена и повече не може да седим безучастни, когато красиви сгради са обезобразени с драскане.“ – категоричен бе представителят на Столичния инспекторат.
 
Иво Пенев посочи, че втората част от графити набезите са хулигански дела на футболни запалянковци: „Улици са оцветени в цветовете на любими отбори. „Иван Асен II“ е с нелицеприятни надписи в червено, а „Веслец“ е изрисувана явно от фенове на „Левски“. Два пъти чистихме фасадата на Математическата гимназия и дори веднъж я пребоядисахме. Сред тези надписи има и свастики и други символи, които открито накърняват достойнството на цели групи хора. Такива изображения нямат място по улиците в София. Градът заслужава да ги премахнем.“ В превантивния подход скоро предстоят срещи с ръководствата на футболните клубове, от които ще се изиска да понесат споделена отговорност за действията на техните фенове.
 
Същевременно общината продължава своята политика да подкрепя рисуването с графити, когато така се облагородява градската среда. „Добри примери имаме и в центъра, и в кварталите. Предстои да бъдат предоставени допълнителни места за графити художници. Всеки ще получи съдействие и съгласуване, за да краси неговата творба определени пространства в София.“ – обещават от Столичен инспекторат. Той помага и на бизнеса, когато помоли за съдействие за почистване на пространства. „Имаме обща цел и колкото повече организации сме обединени в нейното постигане, толкова по-бързо ще стане това. Не сме безразлични, няма да оставим този проблем да се развива. Обществото е все почувствително и нека хората изпращат повече сигнали, за да се залавят и санкционират нарушителите.“ – призова към активност Иво Пенев. Най-бърза реакция можем да очакваме при сигнализиране по телефона на номер 02 9875555.

Интервю на Светослав Николов: