Огромен интерес към доброволчеството и дарителството отчитат от Българския червен кръст. Стотици са хората, които работят и още много очакват момента да се включат в помощ на възрастни и хора в нужда. За над 1 милион и 200 хиляди лева са даренията в пари и материали. До момента над 400 души са потърсили консултация чрез чата за психосоциална подкрепа, действат линии за подпомагане на бежанци и на хора с увреждания в слуха, съобщи пред bTV Radio директорът на Българския младежки червен кръст Деница Баръмова.

Доброволците от мрежата на Българския червен кръст помагат на хора от уязвими социални групи чрез закупуване на медикаменти и храни, доставка на социално подпомагане, предоставяне на домашни грижи, оказват и психологическа и психосоциална подкрепа. „Уникалното за доброволчеството в момента е, че тази криза е огромна в мащабите си като отражение върху цялото общество, но и в увличането на много хора в тази операция. Много желаещи допълнително се свързаха с нас и заявиха своята готовност да бъдат доброволци. Огромна част от тях в момента работят на терен.“ – оценява активността Деница Баръмова.

Българският червен кръст се подготвя да реагира при разрастване на кризата. Засега екипите доблроволци се ротират, за да не се изтощават. „Хубавото е, че имаме много повече доброволци в готовност да реагират за в бъдеще, когато има нужда.“ – коментира директорът на БМЧК. Хората, които биха искали да помогнат, се записват чрез секцията „Доброволец“ на сайта на Българския червен кръст.

Онлайн функционира Национален чат за психосоциална подкрепа, чрез който всеки нуждаещ се може да се свърже с професионалист. Консултантите са над 30 в цялата страна и са на линия от 10 до 12 ч., от 15 до 17 ч. и от 20 ч. до 22 ч. Тогава те отговарят и на получените междувременно въпроси. „Много е важно в тази ситуация да обърнем внимание на психичното здраве и да знаем, че всеки би могъл при нужда да бъде подпомогнат дори в малките крачки в своето ежедневие.“ – отбеляза Деница Баръмова. За 15 дни са получени над 400 заявки, а една трета от хората се свързват за справяне с тревожност и паник атаки.

Специализирани услуги осигуряват подкрепа на бежанци и на хора с увреждания на слуха. На гореща телефонна линия мигранти получават информация за услугите, до които имат достъп. Чрез Уотсап група и телефон консултации се предоставят на хората с увреден слух.

В национална кампания на Българския червен кръст до момента са събрани над 600 000 лв., като на такава стойност са и материалните помощи. Парични дарения се правят чрез есемес на номер 1466, чрез банкова сметка, обявена на сайта, както и онлайн. „Присъединяват се множество онлайн магазини, които се свързаха с нас и желаят да отчисляват от своите печалби или продават предпазни средства без печалба и даряват средствата на БЧК.“ – съобщи още директорът на Българския младежки червен кръст Деница Баръмова.

Интервю на Светослав Николов: