До 250 души се ограничава присъствието по време на културни масови прояви на закрито, като трябва да се осигури минимално разстояние от 1 метър.

В кината и театрите присъстващите да бъдат поставени през едно свободно място и след всяка прожекция или постановка да се определи време за дезинфекция.

Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той представи две категории мерки, които ще важат за областите с потвърдени случаи на коронавируса и за тези без регистрирани случаи. Освен това беше категоричен, че болничните заведения в страната няма да преустановяват дейността си. 

За областите с потвърдени случаи

Мутафчийски обясни, че не се отменят учебните занимания. При констатиране на потвърдени случаи в детско заведение, да се преустановят занятията за 14-дневен срок, гласи една от мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб обясни, че при установени случаи на ученик, преподавател или персонал –съответният човек не може да посещава учебното заведение.

„Решаваща роля в прилагането на тези мерки е здравното министерство и лостовете, с които разполага в лицето на главния санитарен инспектор и РЗИ. Става въпрос за екстремна ситуация, в която всички европейски лидери отчитат, че няма правилни мерки и правилни препоръки. Всички търсят решението“, допълни Мутафчийски.

Една от мерките предвижда да не се допускат в учебни заведения ученици, преподаватели и персонал с грипни симптоми, както и в социални заведения.

По думите му става въпрос как да предпазим по-възрастните, тези с хронични заболявания и нисък имунитет.

„Това са рисковите групи. Ако все пак говорим за децата и това, че те не са в рисковата група, въпреки това те могат да пренесат инфекцията“, обясни той.

Забранява се и провеждането на масови мероприятия, зелени училища и екскурзии за учениците.

По отношение на научните прояви – да се отменят конгреси и конференции. Според Мутафчийски това не е екзотична мярка, а една от първите, които самите научни среди са наложили.

Той подчерта, че областните управи имат правото в зависимост от интензитета на огнищата да наложат мерки. На този етап смятаме, че може да се препоръчат и същите мерки, които са в незаразените области, допълни той.

Освен това се преустановява и провеждането на спортните мероприятия. При невъзможност за отмяна и препланиране, те се провеждат без публика и това важи за квалификации и международни срещи.

В областите без потвърдени случаи

Учебните занятия в областите без потвърдени случаи на COVID-19 се провеждат при засилени хигиенни мерки - дезинфекция, проветряване, спазване на лична хигиена.

Освен това в началото на всеки първи учебен час да се провежда 5-минутен инструктаж за спазване на хигиена съобразно препоръките на здравното министерство и Световната здравна организация.

„Учениците, учителите и персонала с грипна симптоматика следва да бъдат освобождавани и да последва консултация с лекар. По време на учебните занятия бдителността трябва да е повишена“, коментира Мутафчийски.

Но отношение на културни масови прояви на закрито важат същите мерки като в областите с потвърдени случаи. На други публични места на закрито да се осъществява проветряване и минимум 15-минутна дезинфекция три пъти на ден, подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

Той заяви, че предстоят спортни събития, които са в програмата на предстоящата лятна олимпиада в Токио и има международни отбори, които трябва да пристигнат в у нас, а са от рискови страни.

Те трябва да са преминали 14-дневния срок на карантина, каза той.

Остава се възможността на местните здравни власти да взимат по-твърди или по-меки решения, но да не бягат от основните препоръки.