Чуждестранни инвеститори ще изградят първото селище за астрономически наблюдения в България. Сред красотата на Стара планина ще се организират фестивали, практически занятия и образователни курсове.

"Скай вилидж" ще бъде построено между Габрово и Дряново. Това е най-тъмната част на България, далече от светлините на градове и комплекси, които биха пречили на астрономическите наблюдения.

Звездно селище
 

Целта е "Скай вилидж" да бъде образователен и научен център както за професионалисти, така и за всички, обичащи астрономията, сподели за bTV създателят на проекта Дейвид Холандс.

„Нощите на това място са достатъчно тъмни. Преценили сме всички аспекти на светлинното замърсяване, а сградите ще бъдат конструирани за астрономически наблюдение. Съобразили сме ги с всички световни изисквания при изграждането на обсерватории”, обясни Дейвид Холандс.

Звездно селище
 

Любителите на астрономията ще могат да съчетаят почивката с практически занятия, наблюдения и дори астрофотография. "Скай вилидж" ще разполага с център за посетители, собствена обсерватория и зали за конференции, създадени по най-високите световни стандарти.

Звездно селище
 

„Спазването на тези стандарти ще ни позволи "Скай вилидж" да бъде изграден като най-модерния жилищен, образователен и научен комплекс в региона”, допълни Дейвид Холандс.

Звездното селище трябва да бъде готово в началото на следващата година.