„Работим за това да получим разрешение от медицинските университети работата в Covid отделенията на колегите ни да се признава като учебна дейност“ .Това заяви в предаването „За града“ по bTV radio председателят на Асоциацията на студентите- медици в България Йолин Дончева. Според нея, „стажант-лекарите имат държавен стаж, който трябва да карат последната година и ще им бъде трудно да присъстват на него редовно и да бъдат на работа…Ако работата в Covid отделенията не бъде призната за учебна дейност и държавен стаж, те могат да не бъдат допуснати до изпит и да имат проблеми със завършването“.

По думите й, от Министерството на здравеопазването ще съдействат като изпратят писма до ректорите с призив работата на студентите по медицина в Covid отделенията да бъде признавана като учебна дейност, но отговорите се очакват от ректорите. „Това е диалог с всички медицински университети, който предстои да бъде проведен през тази или следващата седмица“, подчерта Дончева.

Йолин Дончева поясни, че стажът на бъдещите медицински специалисти продължава 1 – 1,5 години и се провежда през последната шеста година от тяхното обучение, „когато няма лекции, а ходим в болници и имаме практика. Като минем стаж в дадено отделение, полагаме изпит“.

След среща на здравния министър проф. Костадин Ангелов и Асоциацията на студентите- медици в България стана ясно, че студентите ще бъдат наемани на трудов договор с длъжност „болногледач“, като ще могат да полагат труд на половин или цял щат. Младите медици ще бъдат предварително обучени, ще получат лични предпазни средства и заплащане, осигурено от лечебното заведение и държавата. Обсъждан е и въпроса за специализациите, който се очаква да бъде решен след няколко месеца.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с председателя на Асоциацията на студентите-медици в България Йолин Дончева: