Пазарът на недвижими имоти е в ступор. „Половината купувачи се отказаха от проектите си, тъй като не им е сигурно бъдещето – някои са на борсата, други не знаят дали ще запазят работата си, останалите очакват да свърши извънредното положение.“ – коментира пред bTV Radio управителят на „Ера топ имоти“ Димитър Калайджиев. Той каза, че има и категория клиенти, които се опасяват от хиперинфлация и търсят изгодни сделки. „Изключително малко са тези, които пазаруват.“ – каза той.

Димитър Калайджиев посочи, че ако строителите се ориентират бързо в обстановката и предлагат гъвкави форми за плащане на своите клиенти, то частните лица на вторичния пазар по-бавно долавят настроенията на купувачите. Той очаква, че кризата ще е по-сериозна от предишната. Димитър Калайджиев прогнозира, че банките ще станат много по-стриктни и предпазливи при отпускането на кредити, както и че ще има лек пик на интереса към извънградски имоти. „В момента хората са затворени в апартаменти и купувачите предимно търсят къщи и парцели край София, защото искат да живеят сред природата.“ – посочи управителят на дружеството.

Димитър Калайджиев прогнозира, че в резултат на спада на пазара на недвижими имоти ще отпаднат агенции и брокери, които работят аматьорски, не са устойчиви, а са хванали силния пазар. Той предупреди клиентите да са бдителни за подводни камъни в сделките и ги посъветва да потърсят съдействието на брокери, които познават материята и пазара в детайли.

Участник във „Фермата: Нов свят“ по bTV, Димитър Калайджиев каза, че ежедневно повдига духа на своите колеги и сподели пет основни правила за щастие, чрез които поддържа форма: следване на график за деня, тренировки, непрекаляване с информация за коронавируса, четене и себеразвитие, подарък в края на деня за възнаграждаване за успехите.

Интервю на Светослав Николов: