И отново хора със страшни маски и с шумни хлопки ще прогонят злото надалеч. Защото този уикенд е традиционната Сурва в района на Пернишко. Предстоят новите издания на местните маскарадни фестивали в Брезник и Радомир, както и на международния в Перник. Традицията отново ще помогне здравето и доброто да се настанят в домовете на мястото на злото и лошото, които сурвакарите ще прогонят от там. „Обичаят събира поколения. Страшно много деца се вълнуват и продължават тази традиция, като участват в нея от най-ранна възраст.“ – каза по bTV Radio кметът на Община Перник Вяра Церовска. Сурвакарските празници се провеждат в градовете и селата на общините Перник, Брезник, Радомир, Ковачевци и Земен. Обичаят е вписан от ЮНЕСКО в списъка на Световното нематериално наследство.

Всяка година на 13 и 14 януари сурвакарите изпълват със своите благопожелания домовете в градовете и селата на Пернишка област. „От 13-и започва обиколката на болюк башията и групата в абсолютно всички къщи за здраве, берекет, късмет, настроение, за да дарят вяра, че тази година ще бъде по-добра. След това групите се събират на площада на селото, където е подготвен огънят, хората ще го запалят и всички ще празнуват.“ – разказа за обичая кметът на Община Перник Вяра Церовска. На сайта на общината тук можете да откриете повече за местата и часовете на провеждане на събитията.

„Това, което може да се види при нас, е традицията с отворените домове, с хубавите гозби, с автентичните носии и обиколки. Неслучайно обичаят е вписан в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук може да се види това, което прави селата по-различни, което събира поколенията и приятелите.“ – обясни кметът на Перник Вяра Церовска.

Общинското ръководство ще се постарае да поздрави максимално много хора за празника по време на традиционна обиколка, която започва в 17 ч. от двора на 6-о ОУ в Перник. Там ще се представи кукерската група на училището. След това – в 18 ч., в с. Люлин местната сурвакарска група ще се срещне с тази от Секирна. Обиколката ще премине през Голямо Бучино и кв. Бела вода и ще продължи през Батановци, където в 20:30 ч. ще се съберат сурвакарите от селото и от Черна гора, Лесковец и Планиница, за да приключи след това в Драгичево. В 21:30 ч. там ще се проведе среща на сурвакарските групи от селата Долни Раковец, Прибой и Пещера. Сурвакарските празници в Пернишко ще продължат и в неделя.

На 20 януари в центъра на Брезник от 14 до 19 ч. ще се проведе 15-ото издание на Маскараден фестивал „Сурова Брезник“, а същия ден ще има голямо събитие и в Радомир – това е Общинският сурвакарски празник „Сурва в Радомир“. През следващия уикенд – от 26 до 28 януари – Перник се подготвя да посрещне рекорден брой участници в 27-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Във вечерта на откриването ще има концерт „В Сърцето на Сурва“ с участието на Поли Генова, а в събота и неделя ще се проведе състезателното дефиле на площада в града. Ще се представят над 120 групи с повече от 7 500 участници.

В съпътстващите „Сурва“ в Перник събития на 17 януари в Народното събрание ще бъде представена фотоизложба, а на 26 януари в града ще се състои научната конференция „Маски и политики“. Фестивалът ще се обърне и към децата – ще има творческа забавачница „Децата на Сурва“ (в Обединения детски комплекс) и ще се проведе традиционната „Мечкарница“ – работилница за маски (през трите дни в Младежкия дом). В „Рецептите на Сурва“ ще можем да опитаме традиционни зимни гозби от България, Сърбия и Македония. Обща художествена изложба за обичая е експонирана в градската галерия. Под наслова „Приятели без граници“ на 26 януари ще бъде изнесена концертна програма с участието на чуждестранните групи, а на следващия ден ще се продведе среща с тях. Пълната програма можете да откриете на сайта на Община Перник тук.

Вълшебството на сурвакарите има пречистваща сила. Всяка година те подхождат с голяма отговорност към тази задача в полза на общността. „Това дава силата на Сурва – да бъдем заедно, да бъдем по-добри, да носим в себе си и за другите пожеланията за здраве, берекет и късмет. Това е голямото човешко  добруване и пожелание, което се случва в дните на Сурва.“ – каза по bTV Radio кметът на Перник Вяра Церовска. Част от символиката на обичая е да се присмеем на страшното и да знаем, че няма какво да ни уплаши, а още по-малко – да ни сломи.

Снимка: авторът