Животът е пътешествие, в което опознаваме света и откриваме повече за себе си, намираме сили, изявяваме своите добродетели. „Приключенията на Пиляпа бялото бръмбарче“ с текст на Раймондо Варсано и илюстрации на Петя Радивчева е мъдра и поучителна книга за малко същество, по-различно от всички останали, и затова само трябва да намери пътя си в живота и в големия свят, пълен с какви ли не предизвикателства и истински опасности. То дава на неговите обитатели перспективата към тях от позицията на доброто сърце. „Пиляпа се води от мечтата си да намери приятел. Това е характерно за всеки един от нас. Това бяло бръмбарче, тъй като е различно, му е трудно. То обаче не се отказва, въпреки че среща невероятни образи по пътя си, нетрадиционни характери, които изтъкват своите недостатъци, мислейки, че са техни качества. Срещали сме много такива хора по житейския път… Тези сериозни неща са казани по смешен начин и затова книгата се харесва и от деца, и от възрастни. Важното е истината да се каже с усмивка, за да се възприеме добре.“ – посочва авторът на текста Раймондо Варсано.

Илюстрациите също извикват усмивки и са наситени с много цветове, каквито са преживяванията и житейските ни приключения, същевременно носят в себе си добротата и красотата. „Бях впечатлена от текста и от чувството за хумор, което изскача от всяка дума. Постарах се илюстрациите също да го носят. Затова визуалният образ е симпатичен и шеговит, включително категорично отрицателните персонажи са нарисувани по симпатичен начин.“ – разказва за своята работа Петя Радивчева.

Пиляпа е с толкова добро сърце, че би трябвало самите обитатели на гората да търсят път към нея. „Така е, но никога в живота не се получава така. Точно добрите винаги биват наказвани, а отрицателните герои са по-харесвани.“ – споделя наблюдения от живота Раймондо Варсано. Петя Радивчева допълва: „Повечето персонажи не гледат пространно, всичко е фокусирано върху тях самите. Когато човек е обладан от себе си, трудно може да прозре и да види събеседника си – колко е приказно, прекрасно и добро бялото бръмбарче.“ И ето го Бухалът, чийто поглед към далечните звезди го тревожи за неговата неповторимост.

За какво книжката ще предупреди децата, към какво ще ги призове да обърнат поглед? „Към добротата. И да не се самовглъбяват. Смеейки се, ще се повлияят малко от този герой.“ – гледа на пътя на книгата към детските сърца Раймондо Варсано. Самите малчугани, видели красотата на плачещата върба и опознали характера й като живо същество, вече няма да я подминават с безразличие.

И Пиляпа все по-малко ще е извънземно в земен свят на суета и страх. Чудно създание, тя не е повлияна от нищо лошо около себе си, може да го разпознае, да се предпази и дори да го промени. Затова заплашителните думи на магьосницата „Всички ги страхувам.“ ѝ ги връща в правилната перспектива: „Всички ги е страх от теб.“

„Тя е много чиста, добра, чистосърдечна, но и много мъдра и умна. Знае много добре към какво върви и го прави целенасочено. Тази другост, както е с думи и визуално описана Пиляпа, идва от характера и доброто сърце на бръмбарчето. Рядко се случва в днешно време да срещнем такъв идеалистичен образ. И ние трябва да се стремим към тези герои и да научим децата да го правят.“ – посочва за поуката Петя Радивчева.

Премиерата на книгата „Приключенията на Пиляпа бялото бръмбарче“ е утре вечер от 19 ч. в клуб „Студио 5“, а в някои от персонажите ще се превъплътят актьорите Леонид Йовчев, Борислав Сарафанов и Екатерина Стоянова. А Пиляпа е думата, с която като четиригодишно дете дъщерята на Раймондо Варсано нарича своята играчка палячо.

Изданието излиза с подкрепата на Програма „Култура“ на Столичната община и на Министерство на културата.

Интервю на Светослав Николов: