Вдъхновени от традицията на китайския фенер, 18 творби на студенти и преподаватели от България и Китай ще греят на пл. „Славейков“ от днес до 14 март. Изложбата „Светлини над града“ е организирана от Китайския културен център в София и Столична община, а участващите творци са от Китайската художествена академия в Ханджоу и нашата Национална художествена академия.

Снимка: Светослав Николов


Творбите са изработени в проект, който влключва и образователен компонент. Участниците слушат онлайн поредица от лекции на стари майстори на китайски фенери и на преподаватели, които работят в областта на изкуството в градската среда. След семинара се организира конкурс, на който са избрани 18-те творби, обясни кураторът Мария Ганева. Другите двама членове на кураторския екип в България са проф. Десислава Минчева и д-р Михаела Каменова.

Снимка: Светослав Николов


Всяко произведение е изработено за конкретното място на пл. „Славейков“, на което се поставя. Сред творбите има и движещи се обекти. Китайските участници залагат на легенди, на традиционното. Сред творбите има произведение, свързано с лунния цикъл, например. От българската страна артистите се подходили по-абстрактно и по-модерно. „Има много хубава скулптурна работа, в която е използвана шевицата. Китайски студенти също втъкават елементи от българската традиция в произведенията си.“ – разказва Мария Ганева.

Снимка: Светослав Николов


„Надявам се изложбата да внесе ново настроение в София, особено в момента, в който се намираме. Иска ми се да оставим у хората прекрасни спомени за нещо различно. Да видим, че градът може да е шарен и цветен. Надявам се изложбата да остави неповторим положителен спомен у хората.“ – изрази очакването си тя.

Интервю на Светослав Николов:

Снимка: Светослав Николов