Топ журналистът и водещ на предаването „120 минути“ по bTV Светослав Иванов издава своята втора книга - „Чудовища и будители“. След категоричния успех на сборника с пътеписи „Там, където загинаха дърветата“, сега водещият за първи път събира 75 от най-добрите си коментари в книжно тяло, предизвикващо читателите да преосмислят събитията и героите на нашето време.

За четири години в ефира „120 минути” се превърна в еталон за сериозна публицистика. Всяка неделя Светослав Иванов започва очакваните от стотици хиляди зрители „120 минути“ в телевизионния ефир с безкомпромисен коментар върху явленията, прекрояващи днешната действителност. В епоха на бързи храни и бързи медии, силно преработени и лесно смилаеми сензации, журналистът поднася вече и на хартия най-питателното блюдо – коментар на фактите.

От скандала за милиарди около КТБ и протекционистките мерки на президента на САЩ Доналд Тръмп до опита за самоубийство на жизнерадостно младо момиче или поредния терористичен акт в Европа – колекцията на Светослав Иванов не признава географски и тематични граници, a е обединена от мисията да изведе българина от водовъртежа на фалшивите новини и първичните нрави.

Премиерата на „Чудовища и будители“ ще се състои на 27 септември от 18.00 часа в новото пространство за култура на НДК – „Зала 42“. Гостите на събитието първи ще имат възможността да си закупят книгата, която ще бъде налична в книжарниците в деня след събитието.  Освен автора, в представянето ще участват директорът „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Media Group Венелин Петков, основателят на издателство „Вакон” Емил Бонев, както и много приятели на Светослав Иванов, сред които уважавани професионалисти и популярни лица от екрана.

Очаквайте на 25 септември ексклузивно интервю на Светослав Иванов в предаването "Важното, казано на глас" с Тереза Захариева.

 

***

„Животопроменящи събития, катастрофални ситуации, изумителни личности... Разнородни, неочаквани, сложни и противоречиви - те всички някак си намират без усилие мястото си в този безпрецедентен сборник от завладяващи... разкази. Искам да ви предупредя, че разказите на Светослав Иванов няма да си отидат след като затворите последната страница. Те ще останат с вас и някой ден ще ви помогнат да вземете голямото решение, пред което рано или късно застава всеки човек: дали да бъдете чудовището или будителя.“

Иво Иванов, спортен журналист и писател, автор на „Кривата на щастието”

***

Светослав Иванов е част от екипа на bTV Новините от 2007 г., а през 2013 г. става водещ на предаването „120 минути“, което се гордее със заслужено място в зрителския топ три на най-интересните и успешни публицистични предавания у нас*. Автор е на десетки документални филми, интервюта и репортажи от най-горещите точки на света, сред които Ирак, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и много други, както и на хитовия сборник с пътеписи „Там, където загинаха дърветата“ (изд. „Вакон“). Негови статии са публикувани във водещи международни издания като британския вестник „The Independent“. За приноса си към журналистиката е удостояван с редица престижни награди, включително „Репортер на годината“ на bTV (2008, 2012 и 2013 г.) и „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти (2016 г.). През 2008 г. документалният му филм „Полумесец в Короната“, посветен на ислямистките движения в Лондон, е награден с приза на Европейската комисия „Робер Шуман“.

*Данни от проучване на "Маркет Линкс", проведено сред ТВ зрители на възраст 18-54 г. в периода март – април 2017