На 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, платформите на bTV Media Group ще отбележат празника със специална програма. По традиция, началото ѝ ще бъде поставено от Антон Хекимян и екипа на „Тази сутрин”, които ще срещнат зрителите с редица интересни гости, сред които поетесата Надежда Захариева и заместник-министъра на образованието Таня Михайлова. Репортерите на предаването ще бъдат част от празничните шествия в различни точки на страната, а в „Чети етикета“ Биляна Гавазова ще повдигне темата за избора между кариерата у нас и в чужбина.

Какво пише в оригиналния ръкопис на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ и ще промени ли то представите ни за българската история? За първи път в ефир по темата ще говори преводачът на ръкописа д-р Цветан Василев.

Празничната програма ще продължи в компанията на Деси Стоянова и Сашо Кадиев, които заедно със зрителите на „Преди обед” ще проследят на живо тържествените шествия по случай Деня на азбуката, просветата и културата в София. Как изглежда 24 май през погледа на малките мъдреци от едноименната рубрика в предаването, зрителите ще научат на живо пред Народната библиотека. Екипът на „Преди обед“ обещава любопитна среща и с петокласничка от Перник, която е победител в Националния конкурс по правопис.

На живо от празника в столицата зрителите ще се срещнат с популярния влогър Слави Панайотов - The Clashers, който в рамките на година стана един от най-предпочитаните автори, следван от 510 хиляди последователи. Ще бъде споделен и пример от чужбина – с първите за лондонското метро вендинг машини за къси разкази. Те съществуват от няколко години и във Франция, а повече за тях ще разкаже създателят им.

Ексклузивно в „Преди обед“ ще гостува и българинът Антони Христов, под чиито ръце са излезли любимите на малки и големи по целия свят анимационни филми: „Търсенето на Немо“, „Феноменалните“, „Колите“ и „Уоли“.

След това, в специалните издания на обедната и централна емисия на bTV Новините, водещите Денислав Борисов и Юксел Кадриев ще излязат от студиото и заедно с репортерите ще предадат на живо празничната атмосфера от цялата страна. 

В дните преди националния празник, следобедният блок на bTV Radio също ще обърне специално внимание на красотата на българския език. В предаването „За града” водещите ще дебатират с хора на духа за това как чрез езика създаваме литература и история, драматургия и музика.

Не на последно място, празникът вдъхнови и екипа на ladyzone.bg, който през целия месец май запознава аудиторията си с жени, които впечатляват с идеите си, с работата си и с това, което са оставили и оставят като послание към поколенията. На 24 май в „24 жени с кауза“ ще говори писателката Мария Лалева - за романа ѝ „Живот в скалите“, смелостта да си дадем любов и храната, която е нужна на човешката душа.