Антон Хекимян завежда Владо Николов на връх Шипка, а Мариана Векилска предава на живо от Националния военноисторически музей със Самарското знаме по време на специалния празничен ефир на 3 март по bTV, в който зрителите ще станат свидетели на честванията в цялата страна и на българите по света.

След цяла седмица, в която екипът на „Тази сутрин“ срещна зрителите с потомците на героите от Освободителната война, съботното издание на „Тази събота и неделя“, което ще бъде с удължено време – до обедните новини, както и цялата програма на bTV навръх 140 години от Санстефанския мирен договор, ще бъдат посветени на Освобождението.

След като през 2016 г. екипът на bTV заведе Кубрат Пулев за първи път на връх Шипка, тази година Антон Хекимян ще бъде придружен от волейболната легенда Владо Николов. На живо от най-вълнуващото честване по повод юбилея, зрителите ще се насладят на тържествен концерт на 101 каба гайди и духовия оркестър към 61-ва стрямска бригада.

За да проследи честването от мемориалната църквата на с. Шипка, ще се включи на живо репортерът Десислава Ризова. Директно от Сан Стефано Рада Домусчиева ще отведе зрителите на bTV в къщата, в която е подписан мирния договор. По традиция най-гледаната телевизия ще покаже в ефир как ще бъде разгънато най-дългото национално знаме в Стара Загора.

Жени Марчева ще проследи събитията в столицата на живо от пл. „Ал. Батенберг”, а кореспонденти ще отразят тържествата в цялата страна. Как се поддържа родолюбието в странство – специално за зрителите на bTV от Чикаго предава Симеон Гаспаров.

Директно от Националния военноисторически музей Мариана Векилска ще покаже на зрителите на празничното издание на „Тази събота и неделя“ оригиналните знамена на българското опълчение, пренесли през десетилетията героизма на българите и устрема на народа за извоюване на свободата си. Водещата ще разкаже за Самарското знаме, връчено на 3-та опълченска дружина и за знамето на Горнооряховските въстаници, ушито за Априлското въстание и връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война.

3 март
Снимка: bTV

Централната емисия на bTV Новините също ще бъде в празничен формат – Иван Георгиев ще представя новините от изнесено студио на самия връх Шипка.

Екипът на „Тази събота и неделя“ отправя призив към българите в целия свят да направят видео записи как отбелязват националния празник и да ги изпратят на платформата ниАз, репортерът“. Най-интересните видеа ще бъдат излъчени в ефира на bTV в неделя.